Av industri – for industri

Velkommen til årets viktigste møteplass!

Innhold

Hva skjer med Brexit og handelskrigen?

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Hva er status for norsk industri når det gjelder Brexit og Trumps sjonglering med handelsavtaler?

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide leder arbeidet i regjeringen og vil gi oss en status på årets Industri Futurum.

Men hun kommer ikke alene. Georg Riekeles, rådgiver til EUs sjefsforhandler, gjør opp status for EUs situasjon, mens Nigel Base fra The Society of Motor Manufacturers and Traders Limited setter saken på spissen. Brexit er en katastrofe for britisk bilindustri, mener han.

Den globale markedssituasjonen blir grundig analysert på den viktigste møteplassen som Norsk Industri arrangerer i løpet av året. En tosifret ekstratoll på biler og bildeler rammer rundt 20 norske bedrifter med en årlig eksport til USA på 250 millioner kroner. Fra før er det klart at amerikansk ekstratoll på stål og aluminium rammer eksport fra norske bedrifter for 100 millioner kroner.

Men for de norske bedriftene som eksporterer stål og aluminium er det europeiske markedet mye viktigere enn USA. Slik er det også for bil- og bildelindustrien. I fjor eksporterte norsk bil- og bildelindustri for 7,4 milliarder kroner hvorav 85 prosent til EU. Salg for ca. 300 mill til EU blir rammet dersom Trump innfører toll.

Norsk EØS-seier

Da statsminister Erna Solberg besøkte Brussel 5. juni ble det klart at Norge ikke skal rammes dersom EU svarer med mottiltak på Trump-tollen. EU har bekreftet at Norge, på grunn av EØS-avtalen, får unntak for toll på stålprodukter. Dette er en seier for norsk diplomati!

Norge eksporterer aluminium for 30 milliarder kroner i året til EU. I tillegg er det 40 norske bedrifter som leverer stålprodukter til en verdi av to milliarder kroner.

– Det er ekstremt viktig at EØS-avtalen står seg i denne handelskrigen også for aluminium. Vedtaket i EU om unntak for toll på stålprodukter er det beste beviset vi kan få på at det er en vesentlig forskjell mellom EØS-avtalen og en handelsavtale, som Sveits og andre land har. EØS-avtalen er vesentlig forskjellig fra alle andre avtaler EU har. Det ser vi når Sveits nå rammes, sier Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Han tar for seg Brexit og Trumps handelspolitikk på sporet "Det internasjonale marked". I tillegg kommer visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i Norges Bank som ser norsk økonomi opp i mot det internasjonale varebyttet.