Av industri – for industri

Velkommen til årets viktigste møteplass!

Innhold

Arbeidshelse: arbeid og fellesskap

Aktuelt

Publisert

– Selv i en digitalisert verden, er vi avhengig av å se hverandre. Digitaliseringen gir store muligheter, hvis vi bruker den med forstand, sa NAV-direktør Sigrun Vågeng.

Erik Dahl-Hansen. FOTO: Norsk Industri.

- Vi må løpe med etikken i sekken etter teknikken. Vi må ta med oss de menneskelige verdiene inn i det nye digitale samfunnet. Verdighet, handlingsrom og tilhørighet er tre viktige pilarer i utviklingen videre i arbeidslivet, sa Erik Dahl-Hansen, fagsjef arbeidsmedisin i Norsk Industri.

Det var stinn brakke under seminaret Arbeidshelse 2017 på Industri Futurum hvor temaet var mennesket i fremtidens arbeidsliv.

Det var enighet om at god arbeidshelse kommer fra følelsen av å være del av et fellesskap, ha en tilstedeværelse og tilføre noe og at noen er avhengig av deg og du er avhengig av andre.

Digitalisering med forstand

NAV-direktør Sigrun Vågeng sa at kjernen i NAVs virksomhet er å få folk i jobb. – Selv i en digitalisert verden, er vi avhengig av å se hverandre. Digitaliseringen gir store muligheter, hvis vi bruker den med forstand, sa hun.

Selv står hun med begge bena i Norges største IT-prosjekt. –Vi må legge bort noe av det vi har lært før og være åpne for ny kunnskap. Det blir viktig å tilrettelegge for påfyll av ny kompetanse, sa hun.

Sigrun Vågeng. FOTO: Norsk Industri.

NAV-sjefen tror ikke på masseledighet, men det blir store endringer i arbeidslivet. Konjunkturledighet vil komme og gå- og det kan vi takle. Utfordringene ligger i strukturledighet. 1 av 5 (600 000) står helt utenfor arbeidslivet i dag. Det blir vår største utfordring fremover. Næringslivet må være innstilt på å ta inn mennesker som ikke kan yte 100 prosent.

- Vi må styre og sørge for at arbeidstageren blir ivaretatt i de endringene som kommer, sa nestleder i LO Roger Heimli. LO har aldri vært redd for endringer. Vi har levd med automatisering i mer enn ti år. Jeg tror digitaliseringen talt sett ikke vil gi færre jobber, men andre, nye jobber. Vi har de beste forutsetningene i Norge for å møte utfordringene. Norgesmodellen, trepart-samarbeidet, er unikt og bidrar til at vi kan ha styring på omstillingen, og at de ansatte blir involvert fra første dag, sa han.

Heimli ser at det kan bli nødvendig å redusere arbeidstiden for noen grupper, slik at de kan stå lengre i arbeidslivet. Han understreket også hvor viktig det er å sikre personvernet.

> Se bilder fra konferansen