Norsk Industri

Innhold

Nå rammer koronaviruset norsk eksport

Aktuelt, Nyhet, Økonomi

Publisert

Fagsjef Sindre Finnes fra Norsk Industri.

Fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri. Foto: Norsk Industri

Fastlandseksporten falt med syv prosent i januar. Fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri mener koronaviruset må ta en del av skylden.

– Det er tre grunner til at fastlandseksporten går ned, det er at det var høy eksport i fjor, koronaviruset og en lav verdenshandel gjennom fjoråret som har fortsatt inn i 2020, sier Finnes.

I januar var fastlandseksporten 39,6 milliarder kroner. Dette er en nedgang på 6,9 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge en eksportrapport fra SSB mandag morgen.

Fiskeeksporten er en varegruppe som gjør det bedre i år med en økning på 13,4 prosent fra januar 2019, som følge av økte priser. Maskiner, jern/stål, metaller og kjemiske produkter har derimot hatt svakere eksport i år.

Når industriaktivitet går ned i Kina og resten av Asia som følge av koronaviruset, har norsk eksport til disse områdene gått ned.

– Det antas at koronaviruset vil senke aktiviteten i industrien, blant annet har varer til prosessindustrien gått ned på markedet. Det er samme produksjon i bedriftene, men prisene går ned og det påvirker eksporten, sier Finnes.

> Les hele saken (dn.no)