Foto:

Flere sliter med lange leveringstider og høye råvarepriser

Aktuelt, Nyhet, Økonomi

Publisert

Produksjon av biler

Foto: AdobeStock. Foto:

Selv om det går bra for store deler av norsk industri, er mange plaget av mangel på komponenter og innsatsvarer på verdensbasis. I tillegg er prisene på disse svært høye.

– Dette gnager på lønnsomheten i industrien for tiden. For eksempel rammer mangelen på kretskort særlig bilindustrien, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Han viser blant annet til Benteler Automotive på Raufoss som, på tross av rekordstor ordreinngang, må permittere 15 ansatte fordi det produseres færre biler og dermed færre bildeler.

> Les mer i DN (krever innlogging)

> Hør innslag med Knut E. Sunde på Dagsnytt 18 27. september

Jotun er også blant bedriftene som opplever dårligere resultat som en følge av høye råvarepriser. Selskapet opplyser at grunnen er ubalanse mellom tilbud og etterspørsel.

> Les mer her (jotun.no)

Høye råvarepriser, med trege leveringer og dels mangel på verdensbasis er mye et resultat av pandemien, som fortsatt begrenser aktiviteten i flere asiatiske land der vaksinering har kommet kort. Dessuten har flere konkurser oppstått siste året og deretter en kraftig etterspørsel på vei ut av pandemien som verden ikke fullt ut klarer å matche på tilbudssiden.

Rekordlange leveringstider

DNB PMI* som ble lagt frem 1. oktober viser at indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 3,5 poeng i september til ny rekord på 86,5. En høyere indeks betyr lengre leveringstid. Det er normalt assosiert med høyere aktivitet, men kan også for eksempel skyldes økte leveringsproblemer.

> Les mer her (nima.no)

* DNB PMI er en norsk innkjøpssjefsindeks og utarbeides i et samarbeid mellom NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og DNB.