Dobbelt så mange jenter på TIP som i elektro og bygg og anlegg

Det siste tiåret har flere universitet og høyskoler, hatt fokus på å utjevne kjønnsforskjellene i utdanningsvalg. Universitetet i Agder satte i gang prosjektet "Jenter og teknologi" som hadde som mål å øke innsøkingen fra jenter til tekniske fag. Tallet på jenter som studerer tekniske fag ved UiA økte fra 128 til 419 i 2018.

Men når det gjelder yrkesfag er utdanningsvalgene fortsatt svært tradisjonelle. Situasjonen for TIP er likevel mye bedre enn for de andre tekniske fagene elektro og bygg og anlegg. Søkertallene for Vg1 i 2019 viser at det er 6,8 prosent jenter søkte bygg og anlegg, 5,8 prosent søkte elektro og 12,6 prosent søkte TIP, en økning på 19 prosent fra året før.

Kampanje fra Norsk Industri

Norsk Industri gjennomførte i 2018 en TIP-kampanje med YouTube-stjernen Hanna Martine. Hun besøkte fem industribedrifter og la ut filmer om dette til sine følgere, som hovedsakelig er jenter. Filmene fra kampanjen ble gjentatt i 2019. Sammen med Hanna Martine har vi klart å nå ut til unge jenter med dette budskapet. Vi ser at antall jenter som søker Vg1 og de industrielle Vg2-fagene har steget kraftig de siste to årene:

- I fjor søkte 18 prosent flere jenter fra ungdomsskolen TIP Vg1, og i år fikk vi ytterligere 14 prosent flere søknader fra jenter. Vi ser også at jentene nå velger industrifagene på Vg2, sier en godt fornøyd Tone Belsby, fagsjef i Norsk Industri.

Fra 2018 til 2019 har 44 prosent flere jenter søkt Vg2 Kjemiprosess og 39 prosent flere søkt Vg2 Industriteknologi.

> Se Hanna Martine teste TIP!