Norsk Industri

Innhold

Trenden er snudd for TIP!

Aktuelt, Nyhet, Kompetanse

Publisert

Tone Belsby og Kjetil Tvedt i Norsk Industri er storfornøyde med utviklingen for TIP Vg1!

Tone Belsby og Kjetil Tvedt i Norsk Industri er storfornøyde med utviklingen for TIP Vg1!

15. mars ble søkertallene for videregående opplæring i 2018/19 publisert. Etter flere år med nedgang for Teknikk og Industriell Produksjon (TIP) er det nå 5 prosent flere som søker VG1 TIP i år!

Spesielt gledelig er det at det i år er 18 prosent flere jenter som vil studere TIP.

Norsk Industri har i vinter kjørt en kampanje i sosiale medier for å få flere søkere til TIP. Bloggeren Hanna Martine har besøkt ulike bedrifter i ulike bransjer og fått et innblikk i livet som lærling. Filmene har vært en suksess, og har totalt blitt sett over en million ganger, hovedsakelig av unge.

– Vi tror kampanjen har hatt effekt. Hanna Martine har nådd ut til 15-åringer i Norge med budskapet om at TIP er riktig valg for praktisk anlagte og teknisk interessert ungdom. Ekstra gledelig er det at det er 18 prosent flere jenter som søker TIP i år, sier fagsjef Kjetil Tvedt i Norsk Industri.

- Internett er de unges viktigste kilde til informasjon, ved siden av foreldre og venner. Derfor ville vi snakke med målgruppen på deres premisser gjennom YouTuberen Hanna Martine Slåttlands reise inn i industrien. Det har vært meget spennende å jobbe sammen med Kjetil og gjengen i Norsk Industri, og stor tilfredsstillelse i at vi har nådd fram med budskapet. Det er viktig å engasjere ungdommen framover i de utfordringene norsk industri står ovenfor, sier innholdssjef Andreas Hatlevik i Nordic Screens.

For VG2- og VG3-fagene er bildet blandet. Flere år med færre søkere til VG1 gir nå nedgang både for VG2-fag (skole) og VG3 (lærlingtiden).

En oversikt over søkertallene for de største industrifagene:
  • VG1 TIP hadde 5327 søkere i fjor, mot 5590 i år, en økning på 5 prosent. I fjor søkte 588 jenter VG1 TIP, i år er det 698 søkere, en oppgang på 18 prosent.
  • VG2 Industriteknologi hadde i fjor 1423 søkere, mens det i år er 1297 søkere, en nedgang på 9 prosent.
  • VG2 kjemiprosess har en vekst fra 319 søkere i fjor til 373 søkere i år, en vekst på 17 prosent.
  • VG3 industrimekanikerfaget har en kraftig nedgang fra 798 søkere til læreplass i fjor til 658 søkere i år, en nedgang på 18 prosent.
  • VG3 Kjemiprosess har en liten vekst fra 276 søkere i fjor til 283 søkere i år.
  • VG3 CNC maskineringsfaget har en flat utvikling med 137 søkere i fjor og 139 søkere i år.
  • VG3 Sveisefaget går ned fra 163 søkere i fjor til 133 søkere i år, en nedgang på 18 prosent.

– Etterslepet viser tydelig at utfordringene knyttet til rekruttering til industrifagene ikke er over. Vi ønsker å fortsette arbeidet, og i tillegg endre navnet på utdanningsprogrammet fra TIP til teknologi. Det siste tror vi vil gjøre innholdet i faget bedre kjent, og øke attraktiviteten til faget blant teknologiinteressert ungdom, sier Tone Belsby i Norsk Industri.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne!