Norsk Industri

Innhold

Tonje er den eneste i sitt slag

Aktuelt, Nyhet, Gjenvinning, Kompetanse

Publisert

Tonje Christine Sørlige Solberg. Foto: Aleksander Ramberg / Avisa Nordland

Foto: Aleksander Ramberg / Avisa Nordland

Som den første jenta i Salten tar hun fagbrevet i gjenvinningsfaget rett etter videregående.

20-årige Tonje Christine Sørlie Solberg har tatt et ganske så utradisjonelt yrkesvalg. For henne var det viktig å velge et yrke hvor hun kunne bruke sine praktiske ferdigheter og utvikle seg selv.

– Jeg lærer noe nytt hver dag og synes jobben er veldig spennende. Vi trenger flere jenter i bransjen, og jeg kan virkelig anbefale dette yrket til andre, sier Solberg til Avisa Nordland.

Tonje, som opprinnelig er fra Hønefoss, startet som lærling hos gjenvinningsselskapet Østbø i Bodø våren 2016. Før det gikk hun ett år på Teknikk og industriell produksjon (TIP) ved Hønefoss VGS.

– Det er et svært mannsdominert yrke, men det passer like godt for kvinner. Det viktigste er at du liker å jobbe praktisk. Du må være serviceinnstilt, like å jobbe med maskiner og være interessert i miljøet, mener Solberg.

– Vi trenger ungdom som velger gjenvinningsindustrien og gjenvinningsfaget. Bransjen er opptatt av profesjonalitet og seriøsitet. Dette krever kompetanse. Tonje Christine Sørlie Solberg er en flott ambassadør for vår bransje og gjenvinningsfaget, sier bransjesjef for gjenvinningsbransjen i Norsk Industri, Gunnar Grini.

Ønsker flere som Tonje

– De fleste som tar fagbrev i gjenvinningsfaget er i godt voksen alder. Derfor er det utrolig positivt at Tonje valgte denne retningen rett etter videregående, særlig siden hun er kvinne. Hun er den første som gjør det, sier rådgiver Linda Utheim hos Lærlingekontoret i Salten.

Hun ønsker gjerne at flere unge velger samme retning.

– Det er absolutt behov for det. Med fagbrevet kan man utvikle seg og nå langt. Det er flott at Tonje viser andre unge at dette er en mulighet.  Vi trenger både kloke hoder og kloke hender. Yrkesfag passer for dem er praktisk anlagt, men man må også gjennom teori. Med fagbrevet får man høy kompetanse, sier Utheim.

> Les saken hos Avisa Nordland (krever innlogging)