Norsk Industri

Innhold

Nå er det "TIP topp" å studere til en jobb i industrien

Aktuelt, Nyhet, Kompetanse

Publisert

Elias "Kime" Rådlund besøker Hydro Karmøy i forbindelse med kampanjen for å få flere unge til å velge teknikk og industriell produksjon (TIP) på vgs. Foto: Hydro/Marius
Motrøen

Elias "Kime" Rådlund (t.v.) besøker Hydro Karmøy i forbindelse med kampanjen for å få flere unge til å velge teknikk og industriell produksjon (TIP) på vgs. Her ble han tatt i mot av Morten Snyen Stangeland. Foto: Hydro/Marius Motrøen

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det er 700 flere søkere til teknikk og industriell produksjon på Vg1 enn i fjor. Dette tilsvarer en økning på 13 prosent!

– Vi ser at våre medlemsbedrifter trenger mye arbeidskraft i fremtiden. Derfor er det godt å se at det er en stor økning i søkertallene til TIP-faget, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Norsk Industri har de siste månedene kjørt en kampanje rettet mot ungdom for å få flere til å søke seg til TIP. I forbindelse med kampanjen besøkte de sammen med YouTuberen Elias "Kime" Rådlund fem industribedrifter:

  • Ekornes i Sykkylven
  • Hydro på Karmøy
  • Equinor på Mongstad
  • Kongsberg Defence & Aerospace på Kongsberg
  • Kværner på Stord

> Se filmer fra besøkene

– Vi er strålende fornøyd med at flere nå søker TIP! Skal vi greie å utvikle oss videre trenger vi nye hoder og hender i produksjonen. Derfor er det svært gledelig å se at søkertallene til teknikk og industriell produksjon øker, sier opplæringskoordinator for Ekornes, Karin Håvik Eide.

Også i Hydro gleder de seg over de gode tallene.

– Vi er strålende fornøyd med at flere nå søker TIP! Det er spennende tider for aluminiumindustrien i regionen nå, men skal vi greie å utvikle oss videre trenger vi nye, kloke hoder og flinke hender i produksjonen. Særlig når vi skal produsere stadig grønnere og mer effektivt. Derfor er det svært gledelig å se at søkertallene til teknikk og industriell produksjon øker, sier Ingrid Guddal, fabrikksjef på Hydro Karmøy.

Suksesskampanje

For Norsk Industri har kampanjen for å få flere til å søke TIP vært en kjempesuksess.

– Vi startet med kampanjen i fjor for å snu en negativ trend for faget. Industrien kan tilby høyteknologiske arbeidsplasser, fast og stabil jobb, lavt sykefravær og godt kameratskap. Men vi innså at de fleste unge ikke vet dette, og at de sjelden eller aldri har fått sett hvordan det ser ut i en moderne industribedrift. Dette ønsket vi å vise frem, sier fagsjef for kompetanse i Norsk Industri, Kjetil Tvedt.

I 2018 hadde Norsk Industri med seg videobloggeren Hanna Martine. Trenden snudde: det var 5 prosent flere søkere til TIP , og hele 18 prosent flere jenter. I år har Elias "Kime" Rådlund fokusert på sammenhengen mellom gaming, teknologi og industri. Sammen med gode tider for industrien generelt har det gitt 13 prosent flere søkere på landsbasis sammenlignet med i fjor.

– Målet med kampanjen er å gjøre unge interesserte i hva industrien kan tilby. Disse to unge videobloggerne har fått besøke industribedrifter, og med eget språk og i egen kanal har de gjort en kjempejobb med å formidle dette videre til unge. Det er veldig gøy å se at det gir resultater, sier Tvedt.

Flere søkere også til VG2

I tillegg til en økning på 13 prosent innsøking til TIP VG1 ser vi nå også effekt av kampanjen for industrifagene år to på videregående (VG2).

– Vi ser nå at det er 22 prosent flere som har søkt seg til de industrielle fagene på VG2. Spesielt gledelig er det at VG2 Kjemiprosess har en økning på nesten 40 prosent. Prosessindustrien har et stort behov for fagarbeidere. I kampanjen vi kjørte hadde vi derfor fokus på kjemiprosess i to av de fem filmene vi fikk laget, sier Tvedt.

Fag

2018

2019

Prosentvis endring

VG1 - Teknikk og industriell produksjon

5 590

6 311

13 %

VG2 - Kjemiprosess

373

520

39 %

VG2 - Kjøretøy

1 654

1 441

-13 %

VG2 - Maritime fag

633

526

-17 %

VG2 - Industriteknologi

1 297

1 532

18 %

Dessverre får ikke industrien glede av flere søkere til læreplass helt enda. Det er i år to prosent færre som har søkt om læreplass (VG3) i ett av de 32 industrifagene enn i fjor.

– Vi har fortsatt et stort etterslep fra tidligere år med lave søkertall. Det viser også hvor viktig det er å ha et kontinuerlig fokus på rekruttering til industrifagene, sier Tvedt.

> Les mer  om tallene på udir.no

> Les også: Yrkesfag størst i 15 av landets 18 fylker (worldskills.no)