Norsk Industri

Innhold

Diskuterte fremtidens rekruttering til yrkesfagene

Aktuelt, Nyhet, Kompetanse

Publisert

Over 120 personer fra bedrifter, skoler og opplæringskontor var samlet da Norsk Industri og Kongsberg Gruppen arrangerte Industriens yrkesfagkonferanse på Kongsberg.

Konferansen startet med presentasjoner fra Kongsberg-miljøet og hvordan bedriftene her jobber med yrkesfag og fagarbeiderens rolle. Industribedriftene på Kongsberg nyter blant annet godt av samarbeidet med K-Tech, som eies av Kongsberg Defence & Aerospace, TechnipFMC og GKN Aerospace. K-tech har mål om å utdanne Norges beste fagarbeidere, blant annet ved å hele tiden ta i bruk ny teknologi og heve kvaliteten på opplæringen. Samarbeidet mellom skole og bedrift står helt sentralt i denne jobben.

Deltakerne fikk også besøke K-Tech. Else Bohlin og Elling Myren fra Opplæringskontoret i Nord-Helgeland og Andreas Mosti fra Indre Salten opplæringskontor var imponert over det de så.

– Det var kanskje det mest spennende her, å se på hvordan de har fått til et så godt samarbeid mellom skole og næringsliv. Det hadde vært gøy å hatt enda bedre tid til å snakke med elevene der, sier de.

I tillegg til besøket hos K-Tech, fikk deltakerne en tur innom Kongsberg Defence Systems på "Arsenalet" og GKN Aerospace.

– Det er fint å ha en konferanse på et sted som er så nærme industrien. Det var flott å få besøke flere bedrifter, og å høre fra bedriftslederne om hvordan de ser på fremtidens fagarbeider. Og ikke minst var det kjempeflott å se på det samarbeidet bedriftene får til med K-tech, sier Torild Bugge fra Ulstein-gruppen.

Hva skjer fremover?

I tillegg til bedriftspresentasjoner og –besøk, fikk deltakerne også høre om hvordan Buskerud fylkeskommune jobber med å sikre flere læreplasser, om nye tilbud på Fagskolen Tinius Olsen i Kongsberg, om rekruttering av jenter til TIP fra NHO, og om Industriløftet og lokalt samarbeid i Hallingdal.

Deltakerne fikk også innsikt i hvordan Norsk Industri ønsker å jobbe for å øke oppmerksomheten rundt og rekrutteringen til yrkesfag, og spesielt TIP. En mulig kampanje er på trappene. Denne skal benytte seg av dagens unge "youtubere", som har mange følgere i den riktige aldersgruppen. Det kom inn flere innspill til gode yrkesfagambassadører rundt omkring i landet. Mer informasjon rundt dette vil komme.

Viktig med tilknytning til industrien

Denne konferansen er en viktig arena for å samle alle gode krefter i arbeidet for å øke rekrutteringen til TIP-faget og å øke kvaliteten i utdanningen.

– Kongsberg går her i front i forhold til samarbeid skole/næringsliv, og vi vi vil fremover følge nyvinningen med VG2 i bedrift, og også de nye linjene som fagskolen nå lanserer, sier fagansvarlig for kompetanse i Norsk Industri, Kjetil Tvedt.

– Vi har nå arrangert konferansen på Ulsteinvik, Sola og her på Kongsberg. Arena for neste år er ikke valgt, men en ting er sikkert – det blir der industrien er. Vi kommer også til å samarbeide med NHO Mat og drikke om neste års arrangement slik at vi kan få med hele industrien, avslutter han.