Utbygging av Hywind Tampen godkjent

Aktuelt, Nyhet, Energi og klima

Publisert

Vindmøller i havet

Illustrasjon av Hywind Tampen-prosjektet. Dimensjoner og avstander er ikke realistiske. Illustrasjon: Equinor

8. april godkjente Olje- og energidepartementet utbyggingsplanen for havvindprosjektet Hywind Tampen i Nordsjøen – verdens største og Norges første anlegg for flytende havvind.

– Det er en historisk dag når vi godkjenner utbyggingsplanen for verdens største anlegg for flytende havvind – som skal bygges i her i Norge. Dette er et lite steg i det globale grønne skiftet, men det er et stort steg for norsk havvindsindustri og flytende havvind. Hywind Tampen kan bli starten på et nytt eventyr for norsk industri, sier olje- og energiminister Tina Bru.

Prosjektet er en omlegging av kraftforsyningen på Snorre- og Gullfaksfeltene, der om lag en tredel av gasskraften på plattformene erstattes med fornybar vindkraft. Det skal installeres elleve flytende vindturbiner på 8 megawatt hver. Dette vil redusere CO2-utslippene fra feltene med om lag 200 000 tonn årlig. Det tilsvarer de årlige utslippene fra rundt 100.000 personbiler.

Vindturbinene vil ha en høyde på 190 meter fra havoverflaten til rotortupp. Diameteren på turbinrotoren vil være 167 meter. De flytende understellene skal lages av betong og vil bli forankret til havbunnen. Turbinene er høyere enn to jumbojeter satt ved siden av hverandre vingetipp til vingetipp.

– I disse dager er det svært viktig at norsk leverandørindustri får oppdrag. Flytende havvind er midt i blinken for nye oppdrag for leverandørindustrien parallellt med olje og gass, sier Runar Rugtvedt, bransjesjef for Norsk Industri Olje & Gass.

> Les mer her (regjeringen.no)