Norsk Industri

Innhold

Salget av opprinnelsesgarantier undergraver norsk industris klima- og fornybarfordel

Aktuelt, Nyhet, Energi og klima

Publisert

Vannkraft

Foto: iStock

Lederne i LO, EL og IT forbundet, Norsk Industri, Industri Energi, Fellesforbundet og Nelfo går sammen om i jakten på endringer i opprinnelsesgarantiordningen.

Opprinnelsesgarantier er en frivillig ordning der europeiske strømkunder kan kjøpe et bevis for at det ett sted i Europa produseres like mye fornybar strøm som det de kjøper. Det er bare et finansielt papir. Det påvirker ikke den faktiske energimiksen, og det bidrar derfor heller ikke til mer fornybar kraft.

Den fornybare kraften skal være et fortrinn for vårt næringsliv og vanlige forbrukerne. Det gir ingen mening å kjøpe opprinnelsesgarantier i Norge. Kraften som kommer i våre stikkontakter er utslippsfri uansett hva som måtte stå på en opprinnelsesgaranti.

> Les mer her (publisert på dagbladet.no 4. juli 2019)

Av Hans-Christian Gabrielsen, leder i LO, Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL og IT forbundet, Stein Lier Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet og Tore Strandskog, direktør i Nelfo