Norsk Industri

Innhold

Karmøy teknologipilot innviet av statsminister Erna Solberg

Aktuelt, Nyhet, Energi og klima

Publisert

Foto: Hydro / Øyvind Breivik

Teknologipiloten på Karmøy. Foto: Hydro / Øyvind Breivik

Tusenvis av karmøyværinger møtte opp i Kopervik for å se statsminister Erna Solberg innvie teknologipiloten på Karmøy. – Teknologipiloten her på Karmøy er grønn, smart og nyskapende, sa statsministeren.

Teknologipiloten på Karmøy er et testanlegg i industriell skala, og Hydros mål med piloten er å verifisere verdens mest klima- og energieffektive teknologi for aluminiumelektrolyse. Ambisjonen er å redusere energiforbruket med rundt 15 prosent per kilo aluminium produsert målt i forhold til verdensgjennomsnittet, og med de laveste CO2-utslippene i verden. Produksjonen ventes å starte i løpet av fjerde kvartal 2017.

Statsminister Erna Solberg, konsernsjef Svein Richard Brandtzæg og leder for primæraluminium Hilde Merete Aasheim foran tusenvis av fremmøtte på innvielsen av teknologipiloten på Karmøy. Foto: Hydro / Øyvind Breivik

– Norge er midt oppe i en omstilling der vi må skape nye, lønnsomme arbeidsplasser som kan bære velferden vår i fremtiden. Skal vi lykkes må vi skape et Norge som er mer grønt, smart og nyskapende. Teknologipiloten her på Karmøy er nettopp det. Grønn, smart og nyskapende. Grønn – fordi aluminium fra pilotanlegget skal være verdens mest energieffektive, med det minste CO2-fotavtrykket i verden. Smart – fordi smarte forskere ved Hydros teknologisentre i Årdal, Porsgrunn og Neuss i Tyskland har utviklet ny teknologi som gjør dette mulig. Nyskapende – fordi dette legger grunnlaget for nye, grønne industriarbeidsplasser i Norge, sa statsminister Erna Solberg da hun sto for den offisielle innvielsen.

– Dette er en spennende dag for norsk industri. Hydro skaper med dette verdens mest klima- og energieffektive teknologi for aluminiumselektrolyse. Dette viser nok en gang at industrien i Norge er verdensledende, og det skal den fortsette å være i mange år fremover, sier adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

> Se bilder av teknologipiloten