Havvindprosjekt utenfor Skottland bygges med kabler fra Nexans Norway og garanti fra GIEK

Kabelleggingsfartøyet Nexans Aurora

Kabelleggingsfartøyet Nexans Aurora som er under bygging ved Ulstein Verft og som GIEK også er med å finansiere. Illustrasjonsfoto: Nexans

Britiske Seagreen Wind Energy Ltd. skal utvikle en bunnfast havvindpark utenfor kysten av Skottland. Nexans har kontrakt for design, engineering, produksjon og installasjon av høyspent transmisjonskabler til havs og til lands.

GIEKs garantidekning utgjør rundt 1,6 milliarder kroner.

– Vi jobber med flere havvindsaker og er stolte over å bidra til finansieringen av grønn energiproduksjon. Denne havvindparken er et viktig lavkarbonprosjekt for Skottland og Storbritannia som vil øke tilgangen på fornybar energi, sier Wenche Nistad, administrerende direktør i GIEK.

Havvindparken får en kapasitet på 1140 Megawatt. 114 turbiner skal installeres 27-80 kilometer utenfor kysten ved Dundee. Konstruksjonsfasen starter i andre kvartal 2020, mens havvindparken skal stå klar i august 2022 og forsyne rundt én million husholdninger med strøm.

– Jeg vil gjerne gratulere Nexans Norway AS som har vunnet enda en kontrakt for leveranser til et stort havvindprosjekt. Flere norske selskaper gjør seg i økende grad bemerket innen havvind. Når statlige virkemidler som GIEK kan bidra til at disse kaprer markedsandeler er det veldig gledelig, sier næringsminister Iselin Nybø.

– Nok en gang ser vi at norske leverandører kan levere også til internasjonale kunder. Havvindmarkedet er et raskt voksende marked som byr på store muligheter for norske leverandører. Da må vi sørge for at vi kan ha en konkurransedyktig norsk leverandørindustri også i fremtiden, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

> Les mer her (giek.no)