FREYR sikrer milliardfinansiering til grønn batteriindustri i Norge

Aktuelt, Nyhet, Energi og klima

Publisert

Illustrasjon av batterifabrikk i Mo i Rana

Foto: Freyr

FREYR har inngått avtaler som sikrer 7,3 milliarder kroner i ny egenkapital for å realisere planer om industriell storskala battericelleproduksjon i Norge. Samtidig noteres de på New York Stock Exchange (NYSE).

Fabrikken skal bygges i Mo i Rana. Freyr venter at produksjonen skal starte i løpet av 2022, og så trappes gradvis opp.

Kapitalinnhentingen markerer igangsettelsen av en av fastlands-Norges største industrisatsninger i nyere tid med planlagt investering på rundt 20 milliarder koner. Satsningen forventes i første omgang å skape opp mot 1 500 nye grønne arbeidsplasser de neste fire til fem årene, de fleste på Helgeland.

– FREYRs ambisjon er å lage battericeller med verdens laveste karbonavtrykk. Basert på ren norsk energi, ny teknologi, batterimaterialer fra regionale leverandører og et lokalt økosystem av underleverandører, forventer vi å kutte karbonavtrykket til våre battericeller med over 80 prosent sammenlignet med konvensjonell battericelleproduksjon. Det posisjonerer oss som en ledende europeisk leverandør av bærekraftige battericeller med sterkt redusert miljøavtrykk, produsert av ansvarlige fremstilte råmaterialer og under godt regulerte arbeidsforhold, inn mot eksponentielt voksende markeder, sier Tom Jensen, konsernsjef i FREYR.

Selskapet har opplevd bred støtte fra politikere, næringsorganisasjoner og det norske teknologimiljøet på lokalt og nasjonalt nivå. Sammen med partnere, Innovasjon Norge, Helgeland Invest, Sintef, NTNU, Rana Kommune og flere andre lokale og regionale aktører, har FREYR gått fra å være på tegnebrettet til nå, å bli en realitet ved hjelp av støtten fra internasjonale investorer.

– Dette er en stor og svært viktig industrisatsing som vil skape mange viktige, grønne arbeidsplasser i Norge. Flere næringer vil kunne dra nytte av økt batteriproduksjon i Norge, noe vi vil trenge i stor skala fremover, sier adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Les mer:

> Freyr

> E24.no