Vi må få i gang industriprosjekter for å få i gang Norge

Aktuelt, Nyhet

Publisert

Erna Solberg i møte med norske industri- og energiselskaper. På bildet snakker hun med konsernsjef i Ulstein Group, Gunvor Ulstein. Foto: Arvid Samland / Statsministerens kontor

Erna Solberg i møte med norske industri- og energiselskaper. På bildet snakker hun med konsernsjef i Ulstein Group, Gunvor Ulstein. Foto: Arvid Samland / Statsministerens kontor.

Tre industriledere og adm. dir. i Norsk Industri Stein Lier-Hansen deltok 21. april i et digitalt møte med Erna Solberg. Målet var å drøfte langsiktige tiltak som vil kunne bidra til å stimulere etterspørselen, få folk tilbake i jobb, og styrke Norges konkurransekraft.

Fra industrien stilte Helge Aasen fra Elkem, Gunvor Ulstein fra Ulstein Group og Ståle Kyllingstad fra IKM.

For prosessindustrien er saker som CO2-kompensasjonsordningen, nettleien, krafttilgang og Enova-tiltak essensielle for fremtiden. For maritim bransje er det viktig at den store industrielle verdikjeden beholdes, stimulering av innovasjon, samt å finne nye muligheter i havbaserte næringer. Leverandørindustrien er preget av voldsomt fall i oljeprisen, og myndighetene må unngå at oljeinvesteringer faller for brått. Det må også satses på havvind. Omstilling til grønne næringer er viktig, men det er ikke alene nok for å holde hjulene i gang.

– Tjenesteytende, skjermet næringsvirksomhet kommer tilbake. Kaffe latten blir drukket i Norge. Håret blir klippet innenlands. Men industrien konkurrerer internasjonalt og kan bli slått ut for godt. Det er derfor viktig å tenke mer industrielt fremover. Dessuten er ringvirkninger av hver arbeidsplass på for eksempel et verft objektivt sett 4-5 ganger det de er i mange tjenesteytende næringer. Derfor må vi få i gang prosjekter som for privat sektor er kommersielt sunne, og for offentlig sektor politisk fornuftige, sier Stein Lier-Hansen.

> Se flere bilder