Strammer inn reglene for utenlandske arbeidstakere

Aktuelt, Nyhet

Publisert

Fra regjeringens pressekonferanse 26. oktober 2020. Skjermdump fra nrk.no

Statsminister Erna Solberg på regjeringens pressekonferanse 26. oktober 2020. Skjermdump fra nrk.no.

26. oktober vedtok regjeringen nye endringer i Covid-19-forskriften. Disse innebærer blant annet at reglene for utenlandske arbeidstakere skjerpes. I tillegg kommer det egne regler for arbeidsplasser i Oslo.

Regjeringen uttalte følgende på dagens pressekonferanse:

  • Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land (se kart hos FHI), vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten. EU definerer røde land som land med mer enn 150 smittede per 100 000 over 14 dager. Dersom mer enn 4 prosent i landet tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100 000. De kan dermed ikke begynne å arbeide før karanteneperioden på 10 døgn er gjennomført. Denne endringen trer først i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober. Endringen har ikke tilbakevirkende kraft.
  • Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet. Det tydeliggjøres også at arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre når en er i fritidskarantene. Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober. Endringene har ikke tilbakevirkende kraft.
  • Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gis i oppdrag å gå gjennom karantenereglene for å vurdere om det er behov for ytterligere presiseringer.

> Les mer her (regjeringen.no)

> Foreslåtte, nasjonale tiltak fra FHI

Følg reglene - ta kontakt om du er i tvil

Vi understreker at Covid-19-forskiften foreløpig ikke er oppdatert, og er dermed ikke i samsvar med dagens uttalelser fra regjeringen. Norsk Industri kommer tilbake med mer informasjon når forskriften er oppdatert.

Vi vil også minne om viktigheten av å sette seg inn i og følge regelverket. Er du usikker på hvordan du skal gjøre dette i praksis, ta kontakt med oss (kontaktinfo under) slik at vi kan avklare eventuelle uklarheter med myndighetene.

Egne regler i Oslo

Vi informerer for øvrig om at det i dag også er kunngjort egne regler om bruk av munnbind og hjemmekontor ifm. arbeidsplasser i Oslo.

> Les mer her (Oslo kommune)

Spørsmål?

Ta kontakt med vår advokatvakt på advokat@norskindustri.no.