Norskutviklet desinfeksjonsrobot hjelper sykehus, ambulanser og institusjoner

Aktuelt, Nyhet

Publisert

Desinfiseringsrobot

Foto: Decon-X.

En sykehusinfeksjon i armen førte til en ide som i dag har blitt til en helnorsk maskin som kan desinfisere alle overflater. Den brukes på alt fra sykehus til oljerigger, og kan ta knekken på koronaviruset på overflater.

Decon-X har utviklet en automatisert desinfiseringsmetode som sikkert og effektivt fjerner alle bakterier, virus og sporer fra overflater og utstyr i et lukket område. Metoden benytter en tørr tåke som inneholder hydrogenperoksyd. Den tørre tåken fylles i det lukkede område uten å gjøre skade på rom, utstyr eller overflater.

Maskinen er produsert av Tronrud Engineering på Hønefoss.

Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Decon-X over flere år. Et tett samarbeid med kundene er veldig viktig, det er samarbeidet som gir resultater, sier Olav Tronrud i Tronrud Engineering.

Helnorsk

Bjørn Platou, som står bak Decon-X, har lang fartstid fra selskaper både i Kina og USA. Han kunne valgt å produsere billigere i Kina. Likevel har de valgt Norge.

– Vi ville ha nærhet til produksjonen, vi tror at det vil gjøre at man kan utvikle et produkt enda bedre. I tillegg er det forutsigbart, og så ligger det litt patriotisme i det også. Vi har lyst til å få det til og beholde verdiskapingen i Norge, sier han.

– Valget om å produsere seg i Norge viser seg jo nå å være veldig effektivt. Man har vel sett en tendens de senere årene til at flere henter hjem produksjonen, fortsetter han.

Det er altså Tronrud som produserer maskinene, mens kretskortene lages hos Topro på Gjøvik. Decon-X har hadde også god nytte av samarbeid med Norway HealthTech i startfasen. I tillegg har With Marine i Asker, som egentlig produserer seil, snudd seg rundt for å lage beskyttelsestrekk til maskinene.

Klare til levering

Flere maskiner står i dag klare til levering hos Tronrud, og forespørslene strømmer inn. Det betyr sysselsetting hos fabrikken på Hønefoss.

– Vi er forberedt og skal klare å snu oss rundt for å møte etterspørselen, sier Erik Hjertaas i Tronrud til NRK.

> Se reportasje på NRK Distriktsnyheter Oslo Viken 20. mars