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Q:  Will you cover what the main differences between CE and UKCA are? 

A. In addition to the differences covered in the webinar, there are a few important differences 

to be aware of: 

1. Your economic operator role in the UK may be different than it was before the EU 

exit. If you were considered a distributor in the UK under CE rules, you may now be 

an importer. Importers have additional responsibilities such as labelling their 

importer details on goods. You are an importer if you are the first to make a good 

available for sale to a UK market. Check the A-Z of Industry Guidance for further 

information.  

 

2. Authorised Representatives (AR) vs. Responsible Persons (RP): these are the same 

economic operator roles for the UK and EU, respectively. Under UKCA rules, AR’s are 

usually optional, whereas EU rules may require use of an RP more often. An AR for 

UKCA marked goods must be based or established within the UK. Please note that 

Northern Ireland continues to align with CE rules and may require use of a RP when 

importing goods to NI. 

 

3. Designated Standards that apply to your good under CE rules now has a UK 

equivalent standard. Whether you are self-certifying or third party testing to use the 

UKCA, you must reference the UK designated standards that apply to your good in 

the Declaration of Conformity. You can find a list of the equivalent EU and UK 

standards at the end of our A-Z of Industry Guidance (linked above). 

Q.  What about harmonized product standards, will they still be the foundation for marking 

process? 

A. Yes. The UK now has their own equivalent standards that mirror CE standards. You can find 

these on our A-Z Industry Guidance page, where you can find links to product-specific 

regulations organised by product sectors.  

 

Remember, for manufacturers using an existing CE certification (completed before 1 January 

2023) as the basis for demonstrating compliance with UKCA for their products, we 

recommend that you include a list of the applicable UK designated standards and equivalent 

EU harmonised standards in the UK Declaration of Conformity, the as well as details of the 

EU Notified Body (or CAB recognised under an EU Mutual Recognition Agreement) which 

carried out the conformity assessment procedures for the CE certificate. 

1. We have listed the EU and UK equivalent product safety legislation here: 

https://www.gov.uk/guidance/placing-manufactured-goods-on-the-market-in-great-

britain#more-information 

Q:  Wll UKCA be required for products sold trough UK companies to clients outside the UK? 

A. No, the UKCA mark is only required for goods made available for sale to GB customers.  

 



Q:  My question relates to the electrical safety regulation. The UKCA marking clause from 

paragraph 39 states: “Where [36mos from implementation] does not apply and it is not possible or 

warranted, on account of the nature of the electrical equipment, to affix the UKCA marking in 

accordance with paragraph (1), the UKCA marking must be affixed to: (a)the packaging; and (b)the 

accompanying documents. Are there any guidance documents on how to interpret “not possible or 

warranted"? Or could you give some examples which would not be possible or warranted?  

A. What is generally meant by “not possible or warranted”, is whether your good is too small to 

fit the UKCA mark, or it is not practicable or possible to indelibly affix the UKCA mark on the 

good. Remember, the UKCA mark must be a minimum of 5mm.  

 

Q:  If the product doesn’t have harmonized standard and not on the category list, how will the 

process be to mark? 

A. If your product isn’t covered by the list in our webinar slides, the first question to ask yourself 

is whether your product currently requires the CE mark (or the reverse epsilon mark). If it 

does, then your product will most likely require the UKCA mark for the GB market.  

 

If you are unsure or don’t know if requires the CE, then check our A-Z of Industry Guidance 

for a complete list of UKCA product areas. The UKCA mark is only required for manufactured 

“new approach” goods – if your product is not a manufactured good that’s covered by “new 

approach” regulations, then you the UKCA mark is not required for your product.  

 

We strongly recommend that you consult your local trade body or industry association to get 

advice on your specific products if you remain unsure what rules apply.  

 

Q:  How about hired tools, etc, used for work on UKCS installations, will they require UKCA 

marking? 

A. In short, it depends on when the goods loaned, hired, or leased are first placed on the GB 

market. The UKCA marking will be required if the good is placed on the GB market i.e. made 

available for purchase to GB customers, for the first time after 31 December 2022. 

 

However, repeated leasing and hiring of the same good (i.e. not just an identical good), 

which has been placed on the GB market before 31 December 2022, will not require re-

marking if loaned, leased, or hired after this date. The repeated leasing and hiring of a good 

is defined as further ‘making available’ and therefore does not require re-marking. However, 

before every leasing, the person leasing the good will need to check that the requirements 

are still met.  

 

The date a good is placed on the market can be demonstrated by any document ordinarily 

used in business transactions, for example a contract of sale or invoice which details the 

serial number of the good. 

 

 

https://www.gov.uk/guidance/product-safety-for-businesses-a-to-z-of-industry-guidance#a-to-z-of-industry-guidance

