Finner gull i polyester

Aktuelt, Teko

Publisert

To personer syr trekk til møbelputer

Teko-bedriften Mittet. Mary Ann Ligaray Amancio og Hildegunn Eliassen syr trekk til møbelputer. Foto: Tony Hall / Mittet.

Med polyesterfiber som råvare selger Mittet sine produkter i en myriade av markeder og land. Nå leverer 75-åringen sine beste økonomiske resultater noensinne.

De er Europas største produsent av pels til malerull. De sørger for at Nato-soldater ikke fryser på vinterøvelser. De leverer fiberinnlegg og puter til møbelindustrien, laminerte og sammensydde tekstiler til sengeproduksjon – og stoff til arbeidsklær, sko, bygninger og ventilasjonsanlegg. Og hundetepper!

Nøkkelpersoner i Teko-bedriften Mittet. F.v.: Avdelingsleder Odd Hatløy, selger Geir Hanken, IT-ansvarlig Jørgen Skarpnes og forretningsutvikler Fredrik Mjelde poserer med ventilasjonsfiltre. Foto: Tony Hall / Mittet

Nøkkelpersoner i Teko-bedriften Mittet. F.v.: Avdelingsleder Odd Hatløy, selger Geir Hanken, IT-ansvarlig Jørgen Skarpnes og forretningsutvikler Fredrik Mjelde poserer med ventilasjonsfiltre. Foto: Tony Hall / Mittet.

– Levesetningen vår er at vi skal gjøre livet mer komfortabelt. Hver gang vi har lyst til å utvikle et nytt produkt, må vi alltid spørre oss selv om det faktisk gjør ting mer komfortabelt. Er svaret ja, kan vi gå i gang, sier Reidar Mjelde, administrerende direktør i Mittet.

Rekordår og eksportvekst

Det siste halvannet året har den tradisjonsrike bedriften like utenfor Ålesund levert rekordhøy omsetning. I koronaåret 2020 endte omsetningen på 130 millioner, med 31 millioner i nettoresultat. Eksportgraden har krøpet over 50 prosent.

– 2020 var tidenes år for oss økonomisk sett, og 2021 er også svært bra så langt. På tekstilsiden går det hva remmer og tøy kan holde. Vi har levert over budsjett til møbelindustrien hver uke i mer enn ett år nå. Salget til Nato har doblet seg. Det går fram på alle områder, forteller Mjelde.

Best på polyester

Det er alltid syntetiske tekstilfibre det har handlet om hos Mittet. De første årene etter oppstarten i 1946 produserte familiebedriften gardiner, sengetepper og morgenkåper – og etter hvert fikk de stor suksess med sine varmelaken.

Reidar Mjelde, administrerende direktør i Mittet. Foto: Tony Hall / Mittet

Reidar Mjelde, administrerende direktør i Mittet. Foto: Tony Hall / Mittet.

I dag er virksomheten spredt utover tre fabrikker og fire forretningsområder: Mittet er en etablert leverandør til bygg- og ventilasjonsbransjen, møbelprodusenter og tekstilindustrien. I tillegg produserer de en håndfull spesialprodukter. Men én ting er som før:

– Polyester er vår råvare, og her er vi en kvalitetsleverandør som kundene kan stole på. Med et stort spenn både i produktene vi lager og markedene vi leverer til, har vi flere bein å stå på. Dermed tåler vi også perioder med nedgang, sier Mjelde.

Skal ansette flere

I dag har Mittet to fabrikker på Sunnmøre og én i Litauen. Den økende etterspørselen – og en arbeidstokk der flere nærmer seg pensjonsalder – gjør at Mjelde må finne en rekke nye medarbeidere de nærmeste årene.

– Ålesund har mange spennende arbeidsplasser, særlig innenfor olje, offshore og maritim sektor. Med andre ord har arbeidstakere mye å velge imellom, og vi håper vi skal klare å tiltrekke oss enda flere flinke folk. Vi er en solid sunnmørsk bedrift og en god og givende arbeidsplass, sier Mjelde.

Kontaktpersoner:
  • Mittet, administrerende direktør Reidar Mjelde, mobil 92 46 40 06
  • Teko, bransjesjef Kari Rømcke, mobil 41 50 66 57

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Teko bransjeforening. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.