Norsk Industri

Gå til vår temaside om korona-situasjonen

Innhold

200 år med tekstilhistorie

Aktuelt, Gode historier, Teko

Publisert

Gjennom 200 år har tusenvis av mennesker vært med på å skape industrihistorie på Solberg Spinderi i Solbergelva utenfor Drammen. I dag drives "Spinderiet" av et ektepar med hjerter som banker for både tekstiler og historie.

Rannveig og Jens Petter Høgmoen tok over driften av Solberg Spinderi, på folkemunne kalt "Spinderiet", i 2014. De ønsker å bruke historien utgangspunktet for ny design.

- Vi ønsker å samarbeide med unge, nye designere som kan bidra til fornyelse samtidig som vi kan se tilbake på vår 200 år gamle historie og ta med oss inspirasjon inn i fremtiden, sier Jens Petter Høgmoen.

Slik markedsførte man helsetrøyen, som ble laget av Solberg-garn.

Hjørnestein

A/S Solberg Spinderi ble grunnlagt i Drammen i 1818. Initiativtakerne tilhørte kretsen rundt Hans Nielsen Hauge, som selv ble parthaver i foretaket. Det var han som så muligheten i å utnytte vannfallet i Solbergvassdraget til produksjonen, og i 1820 ble det besluttet å flytte virksomheten til Solbergelva. 1. mars i 1821 ble det første maskinspunnede garn i Norge levert fra det nye anlegget. 

Lokalsamfunnet Solbergelva er bygd opp rundt fabrikken. Som i mange andre industrisamfunn var det en stor og viktig arbeidsplass, og de hadde i tillegg egne boliger til arbeiderne og skole til arbeidernes barn.

Produktutvikling og design ble en viktig satsing for å hevde seg i markedet. Garn og stoffer ble, med sin høye kvalitet og særpreg, godt mottatt og kjent over hele landet. Fra Solbergs designstue kom regelmessig nye idéer. Bedriften har, som andre norske tekstilbedrifter, måttet tilpasset seg skiftende betingelser. I dag foregår den industrielle delen av produksjonen i andre europeiske land, hovedsakelig i Portugal. Men alle produkter blir laget etter Solbergs egne beskrivelser, både når det gjelder hekle-/strikkegarn og stoffer, og ideene har fortsatt sitt opphav i de gamle industrilokalene.

Vil skape et kultursentrum

Bygningene på tomta gir i dag rom for kulturelle aktiviteter, og flere aktører som holder hus i bygningene samarbeider om å arrangere seminarer og møteplasser.

- Vi håper at tomta og bygningene kan bli et sted hvor designere og produsenter kan møtes, holde workshops og bygge nettverk slik at vi kan gjøre området til et kultursentrum. I tillegg har vi mulighet til å holde konserter her, så dette har virkelig potensiale til å bli et sted hvor folk møtes, sier Rannveig.

Ekteparet Høgmoen brenner virkelig for Spinderiet og historien, og håper nå på en ny renessanse på den gamle tomta ved fossen.

- Vi legger gjerne til rette for å skape møteplasser her, og tar gjerne i mot besøk, så det er bare å ta kontakt!

> Les mer om Solberg Spinderi