Nye rekorder på Hannnovermesse 2017

Foto: HannoverMesse

Foto: HannoverMesse.

I forrige uke ble Hannovermesse 2017 arrangert. Norsk Industri var selvfølgelig representert. Her kan du lese reisereportasjen!

Karl Arne Borgerud og Håkon Rem fra Siemens-stand.

Hannovermesse 2017 gikk av stabelen i slutten av april, med alt den innebærer: Folkemylder fra alle verdens kanter, fremvisning av det nyeste nye fra industriprodusenter og leverandører – og meningsutveksling der politikk, teknologi og handel møtes.

Verdens største

Messen noterte nye rekorder, med historisk høy deltakelse (225 000 deltakere), og høyeste internasjonale innslag i messens 70 år lange historie (75 000 ikke-tyske deltakere). Undertegnede deltok fra Norsk Industri, sammen med en delegasjon fra Norsk-tysk handelskammer, hvor også representanter fra Forskningsrådet, Høgskolen på Vestlandet og GKN deltok.

Etter to dagers tråling av det flere kvadratkilometer store messeområdet, ofte hjulpet av messe-busser, rakk vi over kun en brøkdel av det messen hadde å by på. Men det var mer enn nok til å se at nye løsninger for digitalisert industriproduksjon var et av gjennomgangstemaene over alt, og i hver krok.

Samarbeidende roboter

Så var også hovedtema for Hannovermesse 2017 " Skape verdier med integrert industri" – hvor fordelene med Industri 4.0 skulle vises frem, sammen med menneskets rolle i fremtidens integrerte fabrikker.

Alle sider ved digitalisering og fremtidens industriproduksjon ble presentert i tematiske haller. I robot-hallene så vi for eksempel rad og rekker med siste generasjon av samarbeidende roboter. Som roboter fra Stäubli, som har spesialisert seg på "fast moving technology" – roboter som tilpasser hastigheten på arbeidet etter avstanden til det samarbeidende mennesket.

Espen Henriksen-Polanscak, fra GKN.

Opp i skyen

Integrasjonsteknologi for fabrikk og hele verdikjeder med bruk av skybaserte plattformer var også en gjenganger i messehallene. Den digitale tvilling skal korte ned tiden fra teknologi til marked – med blant annet muligheten til å teste ut nye produksjonslinjer virtuelt før introduksjon av den fysiske linjen.

Her var Siemens imponerende til stede med en stand som nesten fylte en hall alene. Godt var det da at vi fikk kyndig guiding gjennom den innholdsrike standen av Siemens' norske representanter Håkon Rem og Karl Arne Borgerud – fra gulvnivå med demonstrasjon av fysiske produksjonsløsninger, og opp i skyen – en balkong med dempet belysning, og hvor Siemens-ansatte gikk rundt med selvlysende sko.

Et annet hyggelig norsk innslag på messen var klyngesamarbeidet Alloyance fra Jæren, som i år deltok på messen med egen stand.

Beckhoff tok oss gjennom en omfattende produktportefølje designet for PC-baserte kontrollsystemer, og hos Schaeffler fikk vi se nye trender for alternative drivsystemer, sensorer, forebyggende vedlikehold og nettverkssystemer. Og veldig mye mer. Det var i praksis hall-på leke-hall for ingeniører særskilt. Så var også innslaget av teknologistudenter godt synlig på messeområdet – en inspirerende rekrutteringsarena for fremtidige industriarbeidstakere.

Sto til forventningene

Ole Hoen fra GKN mener forventningene til Hannovermessen innfridde.

- Hannovermessen er tematisk av særdeles interesse siden den dekker software og industriell IT i større og dypere grad enn andre messer vi tradisjonelt har deltatt på. Konkret er det videreutvikling av digitalisering som er i fokus for GAN i stor bredde. For tiden jobbes det med blant annet PLM, produksjonsstyring og -overvåkning. På messa traff vi mange relevante leverandører av slike løsninger som vi kommer til å fortsette en dialog med. Totalt sett synes vi messa ga stort utbytte, sier han.

Plattform Industrie 4.0.

Men Hannovermessen setter også en industripolitisk agenda, med Angela Merkel i spissen år etter år. I fjor åpnet hun messen sammen med president Barack Obama, da USA var samarbeidende land for messen. I år var Polen det valgte samarbeidsland, og som partnerland hadde Polen hele 5000 besøkende til messen. Vi besøkte standen til Plattform Industrie 4.0, den tyske strategiske samarbeidsarenaen for myndigheter og industri. Her hentet vi inspirasjon til å ha med hjem når den norske industrimeldingen skal følges opp, blant annet med etableringen av et nytt strategisk industriforum, i tillegg til den brede næringslivsarenaen Digital21.

Alt i alt var Hannovermessen vel verdt et besøk. Enten du er der som kunde, leverandør, kunnskapsaktør - eller kun for å få en følelse av hva som rører seg på en av verdens fremste globale arenaer for alle som på en eller annen måte er knyttet til industriproduksjon for dagen og fremtiden. Ikke minst en inspirasjon for Norsk Industris arbeid med den store møteplassen Industri Futurum 2017, som går av stabelen på Gardermoen 20.-21. november. Mer informasjon om denne kommer på våre nettsider om kort tid!