Avinor satser stort på norske, selvkjørende brøytebiler

Aktuelt, Nyhet, Teknobedriftene

Publisert

Autonom snøbrøyting på flyplass. Foto: Øveraasen / Yeti

Snøbrøytemaskiner på flyplass.

Etter en grundig anskaffelsesprosess har Avinor inngått en rammekontrakt med en varighet på åtte år med Øveraasen AS om levering av autonome brøytebiler. Teknologibedriften Yeti Move AS er underleverandør av de autonome løsningene.

Kontrakten omfatter innkjøp av brøytebiler til Avinors lufthavner med autonome løsninger. Estimert kontraktsverdi gjennom hele avtalens løpetid er satt til opptil 400 millioner kroner. Dette inkluderer forventet uttak av de ulike opsjonene og kontinuerlig vedlikehold.

Etter planen skal flere autonome kjøretøy settes i drift på Oslo lufthavn vinteren 2021/2022.

– Å inngå en slik avtale med Avinor er av stor betydning for bedriften vår. Avtalen bekrefter vår ledende posisjon som produsent av avansert brøyteutstyr til flyplasser over hele verden, og vil i stor grad bidra til at sysselsettingen kan opprettholdes i årene fremover, sier administrerende direktør i Øveraasen AS, Thor Arve Øveraasen.

Utover leveransen av autonome kjøretøy omfatter kontrakten leveranser av maskiner til alle Avinors lufthavner. Avinor disponerer totalt ca. 150 brøytekjøretøy av typen sope-blåsemaskiner. På sikt er intensjonen at plattformen for autonome operasjoner kan muliggjøre automatisering av andre oppgaver og tjenester på lufthavnens områder. Som for eksempel gressklipping, merkemaling og feiing.

Norske leverandører i førersetet

Rammeavtalen som nå er undertegnet omfatter i første omgang leveranse av 12 maskiner / utstyr fra det norske selskapet Øveraasen AS. De har med seg underleverandøren Yeti Move som leverer den autonome teknologien og IT-systemene som brukes i maskinene. 

–  Avtalen med Avinor bekrefter Yeti Move sin posisjon innen autonome løsninger for flyplassdrift. Dette er en anerkjennelse av den jobben som er gjort sammen med Øveraasen, og bidrar til å posisjonere Yeti Move som en globalt ledende aktør innen industriell autonomi. Det er ekstra moro at Yeti i sin tid ble stiftet som et resultat av Avinors visjon om autonome løsninger for snøbrøyting, sier Peter Due, CEO i Yeti Move AS.

– Det er bare å gratulere Øveraasen og Yeti med flott, bokstavelig talt banebrytende kontrakt. Det er imponerende av disse to norske leverandørene å levere en autonom totalløsning som vil bli lagt merke til internasjonalt. Vi følger spent med på fortsettelsen, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Les mer:

> Storkontrakt inngått med Avinor! (overaasen.no)

> Big contract signed with Avinor (yetimove.com)

> Selvkjørende brøytebiler overtar på Gardermoen (dn.no, krever innlogging)