Norsk Industri

Innhold

Stengte familierenseriet for første gang på 97 år

Aktuelt, Renseri og vaskeri

Publisert

NRV har tatt en sommerprat med aktører i bransjen for å høre hvordan den dramatiske våren har påvirket produksjon og omsetning så langt, og hvordan man ser på situasjonen videre. Først ut er Knut Skjold Jensen som driver Perfekt Renseri i Tromsø.

I tillegg til å drive renseriet er Knut også medlem av renseriutvalget. Han har tatt ferie og ser på TV midt på lyse dagen når vi ringer han.

Når forstod du at du måtte stenge?
Det skjønte jeg fredag 13. mars. Denne dagen ble alt stengt ned og det var nesten ingen aktivitet og kunder som kom med tøy. Vi ble usikre på hvordan vi kunne håndtere dette, og stengte for inn- og utlevering av tøy fra 16. mars til 20. april. Vi permitterte fire av seks ansatte, og tok kun i mot MMA-kunder (mapper, mopper, arbeidstøy). 

Har dere hatt stengt før?
Familien min har drevet Perfekt Renseri siden 1923, men dette er første gang vi har måttet stenge i vår snart hundreårige historie.

Hvordan påvirker korona økonomien?
Vi har tapt mye penger på korona. Selv om vi har fått noe kompensasjon, så monner det ikke så veldig, så det blir et krevende år.

Etter gjenåpningen – hvordan har dere tilpasset driften?
Her brukte vi rådene fra Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn (NVK) og Norsk Renseri- og Vaskeriforening (NRK). Vi valgte å ta imot kundetøy dersom det var nødvendig, men måtte da ha en karanteneperiode på fem dager. Det er også gjort ombygging i butikken for å kunne overholde smittevernstiltak. Heldigvis ser vi at kundene respekterer skiltet om at vi maksimalt vil ha to kunder i butikken om gangen. I tillegg har vi fortsatt tiltak som desinfisering av hender og kasseapparat.

Er det noen av tiltakene som blir permanente?
Vi har gått bort fra at vi lover å ferdigstille tøy innen en viss dato. Nå samler vi opp tøy til vi har nok til å kunne forsvare det å kjøre en maskin økonomisk. Denne endringen vil vi gjøre permanent, noe som vil gi mer rasjonell drift. Erfaringen så langt er at kundene aksepterer dette.

Hvordan ser du på markedet fremover?
I juni var vi fortsatt ikke kommet tilbake til full drift. Vi mista konfirmasjonssesongen, 17. mai og deler av bryllupssesongen. Vi får riktignok inn noe tilknyttet bryllup, men renserisiden er fortsatt ikke tilbake. Heldigvis går MMA-markedet som vanlig. Planen er jo at konfirmasjonene skal gå til høsten, så vi håper på en liten opptur i forbindelse med det. Men året sett under ett blir nok magert.

Hva gjør du i ferien?
Familien hadde egentlig tenkt å feire 50-årsdagen min på Gran Canaria i sommer, men det blir det nok ikke noe av. I stedet blir sommerferien i år hjemme i Lyngen, og jeg fordeler tiden mellom hytta og å være hjemme og ta meg av de oppdrag som fruen har satt opp på arbeidslisten min.