Norsk Industri

Gå til vår temaside om korona-situasjonen

Innhold

Robert Søiland (12.09.1948-05.01.2020)

Aktuelt, Renseri og vaskeri

Publisert

Det er med stor sorg vi mottok budskapet om at Robert Søiland er død. Vi visste at han kjempet mot kreften i mange år, men innimellom var han så oppegående at vi trodde han var frisk. Det var han dessverre ikke.

Etter endt skolegang i Bærum i 1967 begynte Robert som lærling i renserifaget med 3 års læretid hos Transchel Chemisch Reinigung i Frankfurt og 2 år hos Forschungstelle Textilreinigung Hohenstein. Han tok både tysk og norsk svennebrev og senere mesterbrev i faget kjemisk rens. Hjemme fra Tyskland startet han sitt første renseri på Stabekk i 1971 og fulgte opp med 3 nye avdelinger i Bærum. Robert var opptatt av faget og bransjen og meldte seg inn i Norsk Renseri- & Vaskeriforening i 1972, og han var fra 1974 tillitsvalgt som styremedlem, seksjonsformann, revisor, president og representantskapsmedlem i over 30 år. Han var med i komiteen som ansatte undertegnede som generalsekretær i NRV 1989, og han var en stor støtte for meg, faglig og forretningsmessig, i mine 25 år i stillingen.

Robert arbeidet utrettelig for å fremme renseribransjen med hensyn på fagopplæring, status og miljø, og han var kursleder ved en rekke anledninger for å heve kompetansen i bransjen. Han var medlem og leder av Reklamasjonskomiteen for vask og kjemisk rens, og senere Klagenemnda for Vask og Rens. Han var også i mange år medlem og leder av den gangs landsdekkende svenneprøvenemnd i faget kjemisk rens. Robert kunne av og til virke litt skarp, men han stod alltid for en ryddig holdning i egen virksomhet og i foreningsvirksomheten. Robert ble hedret med æresprisene Møkk-Ola statuetten og Uddiol-Prisen, og i 2012 ble han utnevnt til æresmedlem i NRV.

Våre tanker går til familien. Vi lyser fred over hans minne.

Michael J. Christensen
Tidl. Generalsekretær i NRV