Radikal transformasjon for fremtidens næring

Aktuelt, Renseri og vaskeri

Publisert

Bilde av scenen på konferansen "Radikal transformasjon for fremtidens næring"

"Radikal transformasjon for fremtidens næring", konferanse i regi av NF&TA 3. november 2021.

I begynnelsen av november deltok bransjesjef for renseri, Hilde Løkås på konferansen "Radikal transformasjon for fremtidens næring" i regi av NF & TA (Norwegian Fashion and Textile Agenda), næringsklyngen for bedrifter i den norske mote- og tekstilindustrien. Her får du hennes oppsummering av konferansen.

Temaet var hvordan fremtiden i tekstilbransjen vil være og hvordan kan tekstilbransjen bli mer bærekraftig. Det var stor enighet i at plagg må produseres på en måte som gjør at de får lengre levetid, for å sikre gjenbruk og ombruk.

Det var jo gull i mine ører, da det i alt for mange år har vært fokus på ”fast fashion” som i stor grad har ført til bruk og kast. I renseriene hører vi ofte at ”det koster jo like mye å rense som å kjøpe nytt” og når plaggene i tillegg har så dårlig kvalitet at de både er nuppete og slitt, så kan man jo forstå at de velger å kjøpe nytt (billig) og kaster det gamle.

Hilde Løkås, bransjesjef renseri

Hilde Løkås, bransjesjef for renseri

Det som manglet fra scenen, var temaet renhold og reparasjoner av tekstilene. Det er jo en forutsetning at tekstilene tåler rens og vask for at de skal kunne vare lengre og kunne gjenbrukes.

Det er blitt mer populært å kjøpe brukt, både nettbutikker og fysiske butikker for brukte klær opplever stor økning, men disse aktørene sier at mye av klærne de mottar er av for dårlig kvalitet til å egne seg til videresalg.

Resirkulering av fiber var også tema, men det viser seg å være veldig problematisk. En gruppe studenter fikk i oppdrag å se på hvordan en Helly Hansen ”high tec” jakke kunne resirkuleres. 58 komponenter, borrelås, glidelås, knapper og ulike materialer. Rundt 200 ulike deler må demonteres før resirkulering, så da sier det seg selv at det ville være urealistisk.

De aller fleste plagg består av flere typer fiber, disse blandingene gjøre resirkulering problematisk, selv ull, som i utgangspunktet er en enkel fiber og resirkulere blir i dag ofte superwash behandlet og gjør resirkuleringen umulig.

Så etter en lang dag med mye innputt ble min konklusjon for fremtidig design:

  • Det aller viktigste for en mer bærekraftig tekstilnæring er å lage klær med bedre kvalitet (som tåler både å bli brukt og rengjort).
  • Klær som brukes hardt (sport/fritid/arbeid) designes med tanke på gode løsninger for reparasjon.
  • Unngå blandinger som problematiserer resirkulering.

NRV har kontaktet arrangøren av konferansen som var veldig interessert i kontakt med oss for framtidig samarbeid, og vi vet jo at de trenger vår kompetanse.

Vi vil følge opp tema om tekstiler i generalforsamlingen på Gardermoen 11. mars. Mer informasjon vil komme.