Norsk Industri

Innhold

Erfaring med kriser hjelper Renseriet Sandnes gjennom 2020

Aktuelt, Renseri og vaskeri

Publisert

Neste ut i NRVs sommerportrett er Tone Østbø, daglig leder ved Renseriet Sandnes.

Østbø er i Åsane der hun har fylt opp bilen med skadetøy og tepper som skal renses ved hovedkontoret i Sandnes.

Tone Østbø, daglig leder ved Renseriet Sandnes. Foto: privat

Når forstod du at du måtte gjøre tiltak som følge av korona?

Vi forstod fredag 6. mars at vi måtte gjøre tiltak og vi brukte helgen på å forberede nedstenging. Permitteringsvarsel ble sendt til de ansatte 14. mars.

Hvordan endret markedet seg?

Markedet forsvant på en sjokkerende måte. Alt stoppet opp. Heldigvis hadde hotellene i Stavanger karantenegjester som måtte ha noe gjestevask. Men det vanlige markedet forsvant over natten. Folk holdt seg hjemme. De gikk ikke i konfirmasjoner, bryllup og 17. mai. Det er rett og slett ikke behov for å rense fintøyet i en slik fase. Vi så også at behovet for rens forsvant for forretningsmarkedet når de fleste hadde hjemmekontor.

Hvordan ser markedet ut i starten av juli?

Markedet har tatt seg noe opp. Det som har økt er tepper, duker og dyner, som typisk er tilknyttet "opprydning hjemme". Vi har også sett at det har vært bryllup i slutten av juni. Men vi er spente på juli, som normalt sett er den perioden med lavest aktivitet for bransjen.

Permanente endringer i markedet?

Vi tror det blir et skifte i hvordan kundene oppfører seg. I Rogaland har mange mistet jobben eller blitt permittert. Det betyr at mange bruker mindre penger generelt, noe som også gir mindre bruk av renseritjenester. Håpet er at vi skal være tilbake til en tilnærmet vanlig situasjon i august, men på lavere nivå.

Hvordan endret korona driften?

Vi stengte alle butikkene når koronakrisen traff oss, og permitterte alle ansatte fra midten av mars. Vi åpnet butikkene igjen da regjeringen åpnet opp igjen for frisører med mer, og da kom de fleste ansatte tilbake på jobb. Samarbeidet med de ansatte har gått fint, og vi har fått stor forståelse for at dette er en vanskelig tid. Det har ikke vært konflikter rundt dette, og vi opplever at de ansatte forstod at det her stod om arbeidsplassene deres.

Har dere gjort endringer i produksjonen?

Nei, vi har ikke måttet gjøre de store tiltakene, selv om det naturligvis har blitt et økt fokus på smittevern generelt. Vi har innført et strengere regime for smittevern, men mange av de nødvendige tiltakene var allerede innført.

Familien vår har drevet Renseriet Sandes i 21 år. Vi er for så vidt vant med kriser og store svingninger i Rogaland. Oljekrisen i 2015 var en bråbrems for oss, med kraftig reduksjon i markedet. Jeg tror nok at de krisene vi har vært gjennom gjør oss litt bedre forberedt til å gjøre de nødvendige tiltakene og stenge ned driften.

Koronakrisen samtidig som oljekrise

Det vanskelige for oss å skille de to krisene fra hverandre, og vi må uansett tilpasse oss endringene. Men det er ingen tvil om to kriser samtidig slår ut i vår region nå.

Hvilke fereplaner har du i 2020?

Jeg tar ferie i juli, men blir stort sett hjemme. Jeg skal en helgetur til Berlin og treffe venner. Der ser jeg frem til å oppleve barnefri og utlandet!