Norsk Industri

Innhold

Vil satse på olje og gass

Aktuelt, Nyhet, Olje og gass, Havrommet

Publisert

Johan Sverdrup. Illustrasjon: Statoil

Johan Sverdrup. Illustrasjon: Statoil

I et felles utspill går tunge aktører i fagbevegelsen og på arbeidsgiversiden inn for at Norge må satse på olje og gass også i fremtiden.

Utspillet må sees som et klart svar på tiltale til krefter i det norske samfunn som vil bygge ned oljesektoren. Det er de to ledende industriforeningene i NHO-fellesskapet, Norsk olje og gass og Norsk Industri, samt de ledende industriforbundene i LO, Industri Energi og Fellesforbundet, som har gått sammen om dette utspillet.

> Les saken på vg.no

Utspillet ble lansert på Uglands verft i Grimstad, AS Nymo. Der bygges i disse dager boretårnet til Johan Sverdrup-installasjonen, tidenes største norske oljeinvestering, til 150 milliarder kroner.

Stein Lier-Hansen sa i den forbindelse følgende:

- Vi må satse videre på olje og gass. Sektorens investeringer gir 51 000 årsverk under byggeprosessen og fra oppstarten i Nordsjøen i 2019 vil den gi anslagsvis 1350 milliarder kroner i inntekter - 50 år fremover. Norge trenger flere Johan Sverdrup, derfor må vi bruke ressurser på å fortsette å lete.

De fem kravene som er lansert til det politiske Norge fra samarbeidspartnerne, er disse:

  • Nye areal. Selskapene må ha tilgang til nye letearealer, samtidig som det letes mer i åpnede områder.
  • Verdensledende. Den norske industrien skal fortsatt være teknologisk verdensledende.
  • Helhetlig verdikjede. Målene i Paris-avtalen støttes, en petroleumsindustri for lavutslippssamfunnet er ambisjonen.
  • Kompetent arbeidskraft i oljeindustrien. Fortsatt høy industriaktivitet i Norge krever økt satsing på næringsrettet utdanning og forskning.
  • Norsk sokkel må være attraktiv. Stabile og forutsigbare skatteregler gir selskapene trygghet til å investere.

Som ventet gikk Miljøpartiet De Grønne ved Une Aina Bastholm kraftig ut mot "oljekameratene". Arbeiderpartiets Terje Aasland karakteriserte imidlertid kravene som "løsbare", mens statsminister Erna Solberg uttalte at "Høyre er på linje med industrien". Det er ennå lang tid igjen av valgkampen og temaet "olje og fremtid" kommer helt sikkert til å bli et stridstema i dager og uker fremover.