Norsk Industri

Innhold

La ned grunnsteinen på den nye Kværner-kaien på Stord

Aktuelt, Nyhet, Olje og gass

Publisert

Nedleggelse av grunnstein på Stord

Statsminister Erna Solberg la ned grunnstein på Kværners nye kai på Stord 12. juni 2019. F.v.: Steinar Røgenes, verftsdirektør på Kværner Stord, statsminister Erna Solberg, Karl Petter Løken, konsernsjef i Kværner og Atle Kigen, kommunikasjonsdirektør i Aker ASA. Foto: Norsk Industri

Kværner besluttet i 2018 å investere 370 millioner kroner i et omfattende nytt kaianlegg ved verftet på Stord. 12. juni la statsminister Erna Solberg ned grunnsteinen i den nye kaien, som er et viktig ledd i Kværners posisjonering mot fremtidige løsninger og markeder.

Utvidelsen av kai-kapasiteten på Stord er Norges største pågående kai-prosjekt, og vil gjøre Kværners verft på Stord til et skreddersydd anlegg for de fleste typer flytende installasjoner, både innenfor olje og gass, men også inn mot framtidige markeder som for eksempel flytende vindkraft.

Bakgrunnen for investeringen i den nye kaien er et olje- og gassmarked i endring. Det forventes flere prosjekter på dypt vann og i værharde områder, og økende etterspørsel etter flytende installasjoner.

– Prosjektet har stor strategisk betydning, og vil bidra til å styrke Kværners konkurransekraft og posisjonere oss for fremtidige prosjekter. At det gjøres såpass omfattende investeringer er i tillegg et tydelig signal fra våre eiere om at de har tro på framtiden for Kværner og industrien i Norge, sier konsernsjef Karl-Petter Løken.

Johan Castberg første prosjekt

Det første prosjektet som vil benytte kaien er det flytende produksjonsskipet (FPSO) til Johan Castberg-feltet, som Kværner skal bygge moduler til og gjennomføre integrasjonsarbeidet på. Skrog og boligmodul bygges i Singapore, men den skal deretter til Kværners verft på Stord for bygging av moduler, integrasjon og ferdigstillelse.

– Det er en stor og viktig investeringsjobb som Kværner har tatt, og som de nå er i gang med å gjennomføre. Konkurransekraft er nøkkelen til norsk industris fortsatte suksess, og Kværner viser nok en gang at det er viktig og riktig å satse på industri i Norge, sier bransjesjef Runar Rugtvedt i Norsk Industri Olje & gass.