Norsk Industri

Innhold

Kværner får milliardkontrakt for Hywind Tampen

Aktuelt, Nyhet, Olje og gass, Energi og klima

Publisert

Hywind Tampen, Kværner

Kværner skal levere 11 flytende betongskrog for turbiner for offshore vindkraft, samt marine driftstjenester for Hywind Tampen-prosjekt. Illustrasjon: Kværner

31. oktober signerte Kværner en kontrakt med Equinor om å levere 11 flytende betongskrog for turbiner for offshore vindkraft, samt marine driftstjenester for Hywind Tampen-prosjektet.

Dette blir verdens største flytende havvindpark, og er avgjørende for å industrialisere løsninger og redusere kostnader for fremtidige offshore vindkraftprosjekter. Kværners kontrakt har en verdi på rundt 1,5 milliarder kroner.

Hywind Tampen-prosjektet vil bli installert offshore-Norge, vest for Bergen, og vil levere elektrisk kraft til de nærliggende olje- og gassplattformene Gullfaks A, B, C og Snorre A og B. Den samlede effekten fra de 11 turbinene blir 88 megawatt og vil erstatte omtrent 35 prosent av de fem plattformenes energibehov. I dag kommer energien som kreves for å drive disse plattformene fra gassturbiner.

Prosjektet vil redusere norske CO2-utslipp med mer enn 200 000 tonn per år, noe som tilsvarer utslippene fra 100 000 biler. I tillegg bekrefter analyser at betongskrog har et gunstig CO2-fotavtrykk sammenlignet med flere andre alternativer. Hywind Tampen vil også bli brukt til å redusere CO2-avtrykket for fremtidige prosjekter.

Saken fortsetter under videoen.

Det er svært gledelig å registrere at Kværner halte i land kontrakten på bygging av fundamentene til verdens største flytende vindpark. Med sin norske leverandørkjede vil dette være med på å skape en sterk klynge innenfor havvind og flytende havvind spesielt, sier bransjesjef Runar Rugtvedt i Norsk Industri Olje & Gass.

Hywind Tampen-prosjektet baner vei for flere vindkraftparker både i Norge og internasjonalt, det globale potensialet er stort. Dagens nye kontrakt er ikke bare et veldig viktig skritt i Kværners strategi om å vokse innen fornybar virksomhet, men vil også være en viktig skritt for å utvikle sterke norske leverandørmiljøer innenfor havvind.

Aibel og ABBs store kontrakt på omformerstasjoner til Dogger Bank og denne til Kværner viser at leverandørindustrien til olje og gass står i fremst i rekken for å videreutvikle seg mot havvind og fornybar energiproduksjon, sier Rugtvedt.

> Les mer her (kvaerner.com)

Mer om havvind i Norsk Industri

2. oktober ble det avholdt oppstarts- og strategimøte for initativet "Fornybar energi til havs". Bransjene i Norsk Industri stilte på kort varsel opp til arbeidsmøte i Næringslivets hus. Møtet ble både inspirerende, lærerikt og nyttig.

> Les mer her