Norsk Industri

Innhold

Tonnevis av Innovasjonskraft i Designindustrien

Aktuelt, Designindustrien

Publisert

Torsdag 26. april ble Innovasjonskraft 2018 avholdt på Sentralen i Oslo. Dette var spleisingen av Norsk Industris Designindustrikonferanse og Patentstyrets World IP Day. I tillegg var DOGA med som arrangør.

Christian Lodgaard i Flokk

Med over 190 deltakere var det duket for rekord.

- Vi har samarbeidet godt, og hadde som målsetning å levere en faglig interessant dag med flere gode caser fra design- og ferdigvareindustrien, samtidig som vi fikk diskutert mulighetene fremover, sier bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri.

I løpet av dagen ble også Norsk Industris bransjepriser delt ut, og det hele ble avsluttet med en topp middag i Sentralens restaurant.

Tilbakemeldingene på og etter dagen har vært positive. Deltakerne er invitert til å gi sin evaluering, og en sniktitt på resultatene fra de første som har svart bekrefter dette. Hele 92,2% sier de er fornøyd eller svært fornøyd med Innovasjonskraft!

Variert program

Etter en åpning med Pål Foss (Patentstyret), Tor Inge Hjemdal (DOGA) og Egil Sundet (Norsk Industri), og en kort videohilsen fra næringsminister Torbjørn Røe Isaken, var første innovatør ut Flokk AS og SVP Christian Lodgaard. Han fortalte om deres reise fra Håg via Scandinavian Business Seating til Flokk. Flokk er nå den største kontorstolleverandøren i Europa.

Tor Rønnestad fra Jets Group viste deres reise fra skip til land hvor teknologien kan utnyttes til gode løsninger på en bærekraftig måte. Beskyttelse av rettigheter og gode designprosesser har vært viktige faktorer på veien.

Ove Rogne i Northern

BlueEye Robotics ble presentert av Ulla Sommerfeldt fra EGGS Design, og viste hvordan designprosessen har vært avgjørende for å ta frem et produkt som passer for konsumentmarkedet, men hvor også profesjonelle kunder ser fordelene.

Med "DIP, DIP Hurra" gav DOGAs Anne Bull en innføring i Designdrevet Innovasjonsprogram. Orkla Health har gjennom DIP-prosjektet jobbet sammen med DesignIt, her presenterte hhv. Anne Gro Johansen og Emilie Strømmen Olsen hvordan de har jobbet blant annet med bruken av design for å øke salget.

Etter lunsj med mingling i utstillingen startet dagens møteleder Louise Fuchs, United Influencers opp, med #DigitalOrDie, som en påminnelse om at dagens forbrukere har et annet utgangspunkt.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen gav oss det store bildet om utvikling i norsk og internasjonal økonomi, og han var relativt optimistisk fremover og mente at digitaliseringen ikke var et større skifte enn hva vi har vært gjennom før.

Ove Rogne fra Northern.no fortalte om deres reise som gründere av Northern Ligthing for vel 10 år siden til utrullingen og navnebyttet som skjedde samtidig, med alle nye produkter ute i 6 markeder samtidig som møbel-linjen ble lansert på Stockholmsmessen i februar.

Fimbulvetr ved Christian Brunsvig presenterte sin nye innovative truge sammen med Otto Scharff fra Patentstyret. Vi fikk se hvor viktig og utfordrende en slik lansering er og problemer med kopiering.

Viktig veikart

Siste del av programmet hadde fokus på Innovasjonskraft fremover, og etter en "pop up" om stolen R-48, som NCP AS har (designet av Bent Winge), solgt i fem millioner eksemplarer, presenterte Egil Sundet Norsk Industris Veikart for design, merkevare og ferdigvareindustrien. Design- og ferdigvareindustrien er allerede en stor bransje i Norge og har som ambisjon å stå for 12 prosent av Norges eksport i 2030, men det forutsetter politisk satsing.

Sofasamtale med Marianne Synnes (Høyre), Ruth Grung (Arbeiderpartiet), Ove Rogne, Tuva Rivedal Tjugen og Egil Sundet.

Louise Fuchs intervjuet deretter designere Tuva Rivedal Tjugen og Bjørn van der Berg som har hatt Norsk Industris Designstipend 2017 gitt av hhv Vestre AS og Magnor Glassverk AS. De har hatt interessant og lærerike opphold hos disse bedriftene.

I sofasamtalen etterpå var Stortingsrepresentantene Marianne Synnes (Høyre) og Ruth Grung (Arbeiderpartiet) med for å diskutere muligheter og behov for politikk og virkemidler for å utvikle design- og ferdigvareindustrien. I sofaen var også Ove Rogne, Tuva Rivedal Tjugen og Egil Sundet.

Til sist fikk vi alle en oppfordring om å ta Møllers tran, eller Omega 3, gjennom en presentasjon fra Aker BioMarins Cilia Holmes Indahl, Holmes Indahl.

> Les også: Designindustriens bransjepriser til Flokk, Jensen, VAD og Fora Form