Haugstad Møbel åpner ny smart-fabrikk

Aktuelt, Designindustrien

Publisert

Ny fabrikk

Haugstad Møbel åpner ny smart-fabrikk. Her fra overtakelsen i desember 2020. Foto: Haugstad

Gjennom SmartFab-prosjektet, som er finansiert av Norges Forskningsråd, står nå en helt ny fabrikk for møbler til helse, barnehage, skole og kontor ferdig til igangkjøring på Jæren.

Utgangspunktet for administrerende direktør Steinar Gulaker i Haugstad Møbel var å seksdoble omsetningen med om lag samme bemanning. Dette var helt nødvendig for å få en konkurransedyktig bedrift i fremtiden. Ut fra dette målet lette bedriften etter mulige løsninger, som ville gi bedriften betydelig økt konkurransekraft fremover.

Letingen førte frem og Haugstad Møbel fikk i 2019 tildelt forskningsprosjektet SmartFab, som er finansiert av Norges Forskningsråd, med en total finansiering på 26 millioner. I SmartFab-prosjektet er det forskningsmessig søkelys på løsninger som bygger på state-of-the-art prinsipper og metoder innen blant annet digitalisering, sirkulærøkonomi og produktutvikling. Haugstad Møbel er hovedcase i prosjektet.

– Dette er et av de største prosjektene i møbelindustrien i Norge. Det viser at djerve mål og vilje gjør det mulig å bygge moderne automatiserte fabrikker i Norge, sier bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri Designindustrien.

Saken fortsetter under bildet.

Foto: Haugstad

Trenger bedre rammevilkår

Møbelindustrien opplever en veldig positiv utvikling nå, og det er flere slike fremragende prosjekter rundt i landet. Design- og ferdigvareindustrien har hatt flere år med en fin utvikling, men likevel er det fortsatt slik at denne industrien har dårlige rammevilkår sammenlignet med i våre naboland. Skal en langsiktig konkurransekraft sikres må vi få en endring på dette.

Steinar Gulaker i Haugstad sier det er krevende for en liten norsk eid produsent å gjøre denne typen satsninger.

– Haugstad Møbel har eksistert i over 75 år og med mottoet "Jærsk drivkraft, norsk kvalitet, unike løsninger" så ble denne storsatsingen helt i tråd med bedriftens sjel, sier han.

Gjennom prosjektet har det blitt mulig for Haugstad å sette i gang bygging av ny fabrikk, med nye maskinlinjer og logistikkløsninger som bygger på Industri 4.0-teknologi, og masseprodusert skreddersøm. Det vil si at ved ny teknologi, muliggjøres at 100 ulike komponenter skal kunne produseres like effektivt som 100 like komponenter.

Bygget er klart for overtakelse i desember 2020. Innstallering av maskiner og igangkjøring av ny fabrikk er planlagt til første halvår 2021, med oppstart av nye produksjonslinjer andre halvår 2021.

Ny fabrikk med ny teknologi vil gi en seksdobling av produksjonskapasitet, med omtrent samme bemanning i produksjonen som i dag.