EPD-generatoren for møbler blir web-verktøy

Designindustrien inviterer bedrifter til å delta i et prosjekt for å flytte bransjens EPD-generator-software over til en fremtidsrettet web-løsning. Bli med på digital miljøsatsing!
Designindustrien inviterer bedrifter til å delta i et prosjekt for å flytte bransjens EPD-generator-software over til en fremtidsrettet web-løsning. Bli med på digital miljøsatsing!
EPD miljødeklarasjoner presenterer miljøavtrykket til et produkt på en internasjonalt standardisert, transparent, objektiv, tallbasert og sammenliknbar måte.
EPD (Environmental Product Declaration, iht. ISO-standard 14025, type 3) gir i dag den mest detaljerte og åpne miljøinformasjonen til et produkt, på bakgrunn av livssyklusanalyse (LCA). Siden 2014 har Designindustrien tilbudt medlemmene å deklarere sine produkter ved hjelp av EPD-generatoren for møbler, en software utviklet i samarbeid med Østfoldforskning, EPD-Norge (Næringslivets stiftelse for miljødeklarasjoner) og pilotbedriftene Flokk AS, Ekornes ASA, Fora Form AS, Svenheim Møbelindustri AS og Helland Møbler AS.
EPD-generatoren skal nå konverteres til en web-basert løsning og medlemsbedrifter inviteres til å bli med i dette arbeidet.
For å bli lisens-bruker av både eksisterende software og fremtidig web-versjon, blir bedriftene kurset i innsamling av material-, prosess-, energi- og transportdata, og lærer hvordan man fyller dette inn i et dataprogram. Denne informasjonen kobles opp mot internasjonale miljødatabaser og miljødata for norske forhold. EPD-er genereres, og produktets helhetlige miljøavtrykk presenteres. En EPD gir konkrete tall på produktets miljøpåvirkninger, eksempelvis klimafotavtrykket, energiforbruket, andel resirkulert materiale inn i produktet og hvor mye som er resirkulerbart når produktets livsløp er over.
Eksempel på miljøinformasjon fra EPD.
- EPD-generatoren er et utmerket verktøy for å effektivisere EPD-arbeidet og gjør at bedriftene får en dypere kjennskap til miljøpåvirkningen deres produkter representerer, sier Are Lyubråten, prosjektleder for miljø og kvalitet i Designindustrien.
- Man ser tydelig hvor i livssyklusen det er størst potensial for forbedringer. Og ikke minst i produktutviklingsfasen har man muligheten til å eksperimentere og simulere hva som konkret skjer med miljøavtrykket når man endrer typer materialer, mengde materialer, transportavstander, energikilder, produksjonsmetoder osv. På denne måten kan man ta de beste miljø-valgene på tidligst mulig stadium utviklingen.
I web-løsningen Designindustrien nå skal utvikle sammen med LCA.no AS, Østfoldforskning og EPD-Norge, vil funksjonaliteten og effektiviteten ytterligere forbedres. Og ikke minst vil miljø-tallene bli digitalt tilgjengelige.
- Vi forbereder oss på en fremtid der tilgjengelighet av nøkkeltall for produkters miljøavtrykk rett og slett blir «licence to operate», sier Lyubråten, som til daglig jobber med dette i Norsk Industri.