DOGAs designpriser til medlemsbedrifter

Aktuelt, Designindustrien

Publisert

Foto: Sverre Chr Jarild / DOGA

DOGA merket er fortsettelsen av Merket for god design. Fortsatt er det møbelbedriften Fora Form AS som har flest merker for god design uavhengig av bransje. Også i 2020 fikk flere medlemmer merket for god design, og en av møbeldesignerne fikk Jacob-prisen. Vi gratulerer!

Heymat AS fikk med serien Heymat+ DOGA-merket i kategorien Møbeldesign. De har laget en serie flotte dørmatter av høy kvalitet. Mattene er som et smykke på gulvet, men det er først og fremst det vi ikke ser som gjør mattene unike. De er i tillegg laget av resirkulerte plastflasker og slik sett blir eksklusive dørmatter så godt som 100 % resirkulerte. Design er det Kristine Five Melvær som igjen har gjort i samarbeid med bedriften. Bedriften har også nylig fått German Design Award og var nominert til New York Design Award i mai 2019.

Hepro AS, avdeling Krabat fikk DOGA-merket i kategorien Industridesign for sparkesykkelen Krabat Runner. Juryen skriver at den "har et enkelt og røft uttrykk som appellerer til alle barn. Valgene som er tatt i den grundige utviklingsprosessen, er innsiktsfulle og kloke, og øker produktets levetid og bruksområder. Juryen har stor tro på at Krabat Runner vil bidra til å senke barrieren mellom barn med funksjonsnedsettelse og funksjonsfriske barn, og åpne nye arenaer for lek og sosial omgang". Design står Hepro AS avd. Krabat for, et samarbeid blant en rekke av bedriftens egne design- og utviklingsmedarbeidere og Geriljaworks.

Vestre AS har levert utemøbler i det norske og internasjonale markedet i nesten 70 år og fikk DOGA merket for utemøbelserien Folk også i kategorien Møbeldesign. Vestre har utviklet et eget design-DNA som ofte gjenkjennes ved produksjonsmetoden, som går ut på at stålplater laserskjæres, knekkes og deretter sveises sammen. Folk er en hyllest til den klassiske parkbenken – produsert med 100 prosent fornybar energi. Nytt er at møblene lages i ekstrudert aluminium, og utfordrer deres formspråk. Front Design AB står for designet i samarbeid med Vestre AS.

Laerdal Global Health har utviklet NeoBeat, et apparat som gir rask og pålitelig informasjon om hjerterytmen til nyfødte og er designet for å redde liv i områder med lite ressurser. Laerdal Medical er designutøver og fikk DOGA-merket innen kategorien Designledelse. NeoBeat inngår i bedriftens portefølje med løsninger som redder livet til mødre og barn verden over. Det er svært enkelt i bruk og gir informasjon om hjerterytmen til nyfødte umiddelbart via et tydelig display. Måleapparatet er oppladbart, kan gjenbrukes og trenger ingen tilleggsprodukter ut over den medfølgende laderen. Potensialet er stort og allerede tatt i bruk på sykehus i Norge, Tanzania, Uganda, DR Kongo, Nepal og USA. Sammen med resten av Laerdals portefølje, skal dette produktet bidra til at Laerdal når sitt overordnede mål om å redde 400 000 mødre og barn årlig.

Jacob-prisen gikk til designer MNIL Runa Klock. Hun har designet en rekke produkter og særlig trakk juryen frem produktene for Fora Form AS. Runa Klock regnes som en av Norges mest sjangeroverskridende og tidsaktuelle designere, og Jacob-prisen kaller DOGA for design- og arkitekturfeltets høyeste utmerkelse. Runa Klock er også svært engasjert i utvikling av designernes muligheter og engasjert seg både i Samarbeidsrådet for møbel og interiørdesign og vært i juryen for designstipendiene til bransjeforeningen Designindustrien i Norsk Industri