Norsk Industri

Innhold

Designprodusent vil endre møbelbransjen

Møbelprodusenten Ope vil være pådriver for at norsk møbelbransje skal bli verdensledende på bærekraftige løsninger og sirkulær økonomi.

Bedriften går foran når de som den første i landet introduserer pant på møblene de produserer. Panteordningen innebærer at selskapet tar imot brukte Ope-komponenter og betaler tilbake 10% av nypris. Målet er at ingen Ope-møbler skal ende som avfall.

- Det vi gjør blir en gave til miljøet og til eksisterende og fremtidige Ope-kunder, forteller Lars Urheim, som står bak den Stavanger-baserte bedriften. – Vi ønsker å forandre hele bransjens forhold til bærekraft og gjenbruk, ved å introdusere en konkret løsning for sirkulær økonomi i møbelmarkedet, sier møbeldesigneren med bakgrunn fra Kunst- og Designhøgskolen i Bergen.

Opes produkt er et modulært møbelsystem som kan brukes til romdeler, reol, småbord, benk eller vegghengt hylle, eller andre funksjoner kunden ønsker.

> Les mer om Ope

- Norsk møbelindustri ligger alt langt fremme i denne utviklingen, men vi har fortsatt mye mer vi kan bidra med. Dette gjelder oss i Ope også, forteller Urheim. Ved å snakke høyt om våre ambisjoner legger vi press på oss selv, og håper å inspirere andre til å ta ansvar for sine produkters miljøpåvirkning. Sirkulær tenkning setter store krav til både produkters konstruksjon, materialbruk og kvalitet.

Ope innfører pant. Fra venstre: Eirik Helgesen og Lars Urheim. Foto: Marius Vervik.

- Utfordringen til bransjen er at møbler til tross for høy kvalitet og stor bruk av naturmaterialer fortsatt er en forbruksvare med ett formål og begrenset levetid. I en tid der alt er i stadig forandring er fordelen med Ope at vårt system er designet for gjenbruk og endring.

Gründerne Lars Urheim og partner Eirik Helgesen har arbeidet i tre år med utviklingen av møbelsystemet, som de lanserte på møbelmessen Stockholm Furniture Fair i 2015. Nå er Ope-systemet tilgjengelig gjennom flere norske designbutikker, og selskapet er klar for å satse internasjonalt.

- Ope har oppfattet hva som er i ferd med å skje i markedet og vi synes det er veldig positivt at en fersk aktør tør å går foran i den sirkulære utviklingen, sier prosjektleder for miljø og kvalitet i bransjeforeningen Norsk Industri møbel + interiør, Are Lyubråten. – EU-kommisjonen har sirkulær økonomi som en av to hovedsatsinger. Møbel/interiør er plukket ut som en av 8 sektorer der det vurderes å innføre lovmessige krav til sirkulær økonomi. Kanskje fordi Frankrike med suksess har innført avfallssystem på møbler og dels interiørprodukter. Fremtiden er sirkulær og i Norge vil vi også etter all sannsynlighet i fremtiden måtte forholde oss til et regelverk rundt dette. Det er derfor viktig at produsentene forbereder seg på denne utviklingen.

Vil du vite mer om hvordan du som produsent kan arbeide aktivt med miljø- og kvalitet? Jeg hjelper deg gjerne!