Norsk Industri

Innhold

Norsk helseoppfinnelse går som ei kule

Adm. dir. i Life Technologies, Ole J. Dahlberg, mottar Forskningsrådets innovasjonspris for 2017 på vegne av bedriften. Foto: Forskningsrådet

Adm. dir. i Life Technologies, Ole J. Dahlberg, mottar Forskningsrådets innovasjonspris for 2017 på vegne av bedriften. Foto: Forskningsrådet

En norsk professor står bak en oppfinnelse som kan gi nytt håp for barn med kreft. De såkalte "ugelstad-kulene" produseres hos Life Technologies på Lillestrøm.

Saken stod på trykk i Dagens Næringsliv lørdag 2. september.

Nå har amerikanske helsemyndigheter godkjent det første produktet som benytter genterapi i behandlingen av akutt leukemi – basert på kulene fra Lillestrøm.

– Dette er et enormt gjennombrudd for verdens første tilgjengelige immunterapiprodukt på markedet, sier adm. dir. i Life Technologies, Ole J. Dahlberg.

Blant Norges smarteste

Det er ikke uten grunn at bedriften havnet på pallen i kåringen av Norges smarteste industribedrifter på Norsk Industris Industrikonferanse i mai.

– Life Technologies er et godt eksempel på at norske bedrifter er verdensledende når det kommer til forskning og utvikling. Under Arendals-uka i august mottok adm. dir. Ole Jesper Dahlberg årets innovasjonspris fra Norges Forskningsråd. Høyst fortjent, vil nok mange mene, Norge har enorme muligheter innenfor farmasiindustrien. Det at vi er et trygt og stabilt land blir av bransjen selv fremstilt som en nøkkel for vekst. Det er også viktig at norske myndigheter er fremoverlent når det gjelder å støtte innovasjon, sier direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde.

Life Technolgies eies av den amerikanske giganten ThermoFischer Scientific. De bruker rundt 60 millioner kroner i året på forskning og utvikling i Norge. Og produksjon og forskning skal fortsatt foregå her, sier Dahlberg.

– Riktignok er Norge et høykostland, men en forsker med doktorgrad er faktisk billigere her enn eksempelvis i USA. Og vi har mange som vil jobbe hos oss, blant annet på grunn av bedriftskulturen, sier han.

Ugelstads kuler startet det hele

Det var professor John Ugelstad ved Sintef i Trondheim som i i 1977 klarte å fremstille ørsmå, prikklike, såkalte monodispersere. Noe senere klarte han også å gjøre kulene magnetiske, slik at de kunne brukes til å skille ut biologisk materiale. Den behandlingsmetodikken som Life Technologies har utviklet, med utgangspunkt i professor Ugelstads kuler, gjør i praksis blodcellene til kreftjegere: En maskin tar ut de hvite blodcellene fra blodet, disse såkalte T-cellene aktiveres ved å simulere at de blir utsatt for et angrep.

På laboratorium blir så antallet friske celler øket mange tusen ganger. Et gen med kunstig protein tilsettes, som gjør at de friske hvite blodcellene kan gjenkjenne kreftcellene. De blir da som en varmesøkende rakett. I fjerde fase fjernes de årsmå kulene og de angrepsklare hvite blodcellene føres tilbake etter at pasienten har gjennomgått en rensing av blodet ved hjelp av en slags cellegift for å gi plass til de friske cellene. Hele denne prosessen tar vel to uker.

Vant Forskningsrådets innovasjonspris for 2017

Under årets Arendalsuke ble de som nevnt tildelt Forskningsrådets innovasjonspris. Bedriften fikk prisen for å ha utviklet en helt ny variant av sitt produkt, som muliggjør rask og effektiv analyse av menneskelige gener og dermed bedre diagnostikk og behandling. Dette har de gjort ved hjelp av solid forskning og kunnskap innen bioteknologi, nanoteknologi og IKT.

> Les mer her