Vårseminar i historiske omgivelser

Publisert

Fasadebilde av Sjømilitære Samfund overnattingssted

Foto: Sjømilitære Samfund

Sett av i kalenderen torsdag 11. til fredag 12. april. Det er tid for vårseminaret og årsmøtet i Grafisk bransjeforening Øst. Denne gang samles vi på Karljohansvern i Horten, og vi skal bo på Sjømilitære Samfund.

Du trenger ikke ta frem matrosdressen. Her ligger Preus Fotomuseum og Marinemuseet som er verdt et besøk. Fagprogrammet er under utarbeidelse. Vi kan love et topp aktuelt innhold, og mye hygge.

En perle

Karljohansvern er et tidligere marineanlegg i Horten. Karljohansvern har vært både verft, orlogsbase og festning. Anlegget ble etablert som marineverftet Horten Værft i 1819 og la grunnlaget for Horten som by.

På Karljohansvern har det vært mer enn 200 år med militær tilstedeværelse, hvor Forsvaret har drevet med avansert militærteknologisk forskning, utvikling og produksjon samt øving. Stedet har derfor stor betydning både forsvarshistorisk og i den nasjonale historien. Forsvaret holder fremdeles til her, men i dag framstår Karljohansvern først og fremst som et område for bolig, næring, rekreasjon og som en veletablert kulturarena. Det er betydelige arkitektoniske kvaliteter knyttet til Karljohansvern. (Store Norske Leksikon)

Her bor vi

Sjømilitære Samfund er en forening stiftet i Stavern i 1835. Da marinens hovedbase ble flyttet til Karljohansvern i Horten, flyttet foreningen med.

Foreningen leide klubblokaler de første årene, men etter hvert kom behovet for egne lokaler. Ved økonomisk hjelp av medlemmer og andre rundhåndede, ble Samfundsbygningen oppført av byggmester H. Hansen fra Christiania.
Hovedbygningen stod ferdig til innvielse 15. november 1883. Her finner man ærverdige saler til selskaper samt 6 hotellrom i andre etasje. I den gamle hovedbygningen hadde offiserene sine klubbaftener, ball og soiréer. De kunne komme på overnatting, et måltid, en drink i baren eller et slag biljard.

Portrett