Norsk Industri

Innhold

Nytt miljøpapir fra HBO

Aktuelt, Grafisk bransjeforening

Publisert

En designer hadde hørt om en ny papirkvalitet og ønsket det til sin siste bok. Ørjan Risanger i HBO AS i Haugesund fant det, og fikk eneretten for Norge og Sverige. For noen dager siden ble boken lansert med stor suksess. Papiret er laget av landsbruksavfall og heter PaperWise, skriver magasinet Sign&Print.

Det nederlandske papirselskapet PaperWise står for utvikling og produksjon av papiret.  -Vi håper papiret får god respons i markedet. Paperwise gir uante muligheter for alle som er opptatt av miljø og gjenbruk. Vi vil bruke papiret på flere av våre produkter, og tilby det til det grafiske miljøet i Norge  og Sverige. Hittil er en bok, årsberetning og annet materiell til Grafisk bransjeforening trykt på dette papiret, forteller Ørjan Risanger. Papiret er også brukt på et eksklusivt eiendomsprospekt, en Matavis, en garnlabel samt diverse små oppdrag fra visittkort til foldere og plakater.

HBO har opparbeidet seg et godt forhold til flere bokforlag. I dag utgjør bokproduksjonen rundt 15 prosent av aktivitetene til bedriften.

- Det nye papiret som leveres i ulike gramvekter - hvit ubestrøket  (bestående av minimum 55% landbruksavfall) – og naturlig brun ubestrøket, ubleket
 (bestående av 100% landbruksavfall), på ark og rull oppfører seg helt normalt i trykkprosessen. Det leveres også ensidig kartong i ulike gramvekter fra PaperWise. Vi kan bruke det til de fleste trykksakene vi produserer. Papiret er helt nytt på det norske  markedet. PaperWise ble innført i januar 2015 på det europeiske markedet, og har hovedkontor i Nederland, sier Risanger.