Fremtiden på plass hos Lundeby

Publisert

Oversikt produksjon trykkeri

Fra pakkelinja hos Lundeby sine nye produksjonslokaler på Hærland i Østfold. Foto: Norsk Industri

Over 30 millioner blader og to millioner bøker pakkes og distribueres fra Lundeby Gruppens 10 000 kvadratmeter imponerende, nyoppførte anlegg på Hærland i Østfold.

Oppdragsgiver er Bladcentralen. Lundeby har investert rundt 80 millioner kroner i bygg og hypermoderne pakkeri. Hele prosessen er i stor grad automatisert. Fremtiden er her allerede.

Oversikt produksjon trykkeri

Adm. direktør Helge Gabriel Lundeby hos Lundeby. I nye produksjonslokaler Hærland i Østfold. Foto: Norsk Industri

-Vi kunne trykke på knappen i mai etter femten måneders byggetid. Nå sørger 30 ansatte for at det bokstavelig talt går på skinner, sier administrerende direktør Helge Gabriel Lundeby som sikret bedriften en langsiktig avtale med Bladcentralen. Det meste av sortering og pakking er digitalisert. De ansatte har kontrollfunksjoner og interntransport

Tomme kartonger venter på rekke og rad for å bli fylt med blader, bøker. Alt blir nøye adressert og når ut til de 4 500 forhandlerne til rett tid. Roboter er tatt i bruk for optimal effektiv håndtering.

Men det er ikke bare blader og bøker som går ut fra Hærland- det kommer i retur også rundt 18 millioner blader. De blir videresendt til resirkulasjon. Et viktig miljøaspekt. Helge forteller at det er god forretning i returpapir. Papirprisene er høye for tiden.

Da Bladcentralen la ned sin virksomhet i Oslo, fulgte 30 ansatte med til Hærland. Helge forteller at de har investert i tre mini-busser for å gjøre pendlingen minst mulig belastende for den enkelte ansatte. Lundeby Gruppen hadde fra før 150 ansatte, og er en tradisjonsrik, familieeid bedrift innen grafisk ferdiggjøring, digital print av reklamemateriell, logistikkhåndtering og lager. Selskapet har røtter fra etableringen av Lundeby & Co Bokbinderi i 1949.

Oversikt produksjon trykkeri

Fra pakkesentralen hos Lundeby sine nye produksjonslokaler på Hærland i Østfold. Foto: Norsk Industri

Lundeby er nå en av tre store grafiske miljøer som har dannet et nytt stort konsern, Bodoni og 07 Media. Den nye grupperingen har vokst med nye oppkjøp- og en lansering av navn og organsiering er ventet i løpet av oktober måned.

«Helt Hjem» som aviskonsernene Amedia, Polaris og Schibsted står bak, er også kunde av Lundeby Gruppen, og har anlegg for postsortering på Hærland. – Det er en stor og viktig kunde for oss som pakker og distribuerer rundt 20 millioner blader i året. I motsetning til Postens som har 2,5 distribusjonsdager, leverer Helt Hjem seks dager i uka.

Lundeby er virkelig store på distribusjon. Bedriften har også stor aktivitet i sitt nettvarehotell, i tillegg til pakking og distribusjon av produkter spesielt for aktører i Finland og Sverige.

Med det store utbygningsprosjektet i havn: - Nå er tiden inne for å tjene penger, sier Helge Gabriel Lundeby.