Finn Andersen gjenvalgt i nord

Publisert

Folk på konferanse som ser på en foredragsholder.

Deltagere fra grafiske bedrifter i Nord-Norge på fagdag november 2022. Foto: Norsk Industri

Over 30 deltagere fra grafiske bedrifter i Nord-Norge og hovedstyret i Grafisk bransjeforening deltok på fagdagen og årsmøtet til Grafisk Nord. Finn Andersen fra Bjørkmanns AS i Alta ble gjenvalgt som regionforenings leder.

I 2023 kan Grafisk bransjeforening Nord feire 75 års jubileum, og det blir toppet med at landsmøtet til hovedforeningen er lagt til Alta i september i jubileumsåret. Under åpningen av fagdagen overrasket og forstyrret legendariske og veldige nord-norske Mossa (Ingrid Evertsen) fra Tore Skoglund-programmet «Du skal høre mye…» styreleder Finn Andersen og møteleder Pål Stensaas, før Kim Daniel Arthur slapp til med sine erfaringer som IT-gründer og nå møbelsnekker.

Noen av innlederne

Kim solgte spillsuksessen Playfish til giganten Electronics Arts og gikk i gang med å etablere snekkeribedriften EKTE. Det har vært både opp og nedturer for gründeren, og han deler gjerne med andre sine erfaringer. Bernt B. Ottem representerte det anerkjente designbyrået Tank som har sin base i Nord-Norge. Byrået har et tett og nært samarbeid med det grafiske miljøet i nord. Tank er et anerkjent og prisvinnende designbyrå med over 20 år i bransjen. Det er et kreativt og allsidig miljø, bestående av erfarne designere og nye talenter, fordelt på kontorene våre i Oslo, Trondheim og Tromsø.

– Våre tre team deler kompetanse, erfaringer, kreative ideer og teknologiforståelse for å oppnå de beste resultatene for kundene våre – i en stadig skiftende verden. Vi har ulik bakgrunn og utdannelse, men deler en felles lidenskap for faget. Vi bidrar i juryarbeid i nasjonale og internasjonale designkonkurranser, og vi brenner for en solid og aktuell designutdannelse gjennom sensorat for både NTNU, USN og Høgskolen i Volda, sa Ottem som er daglig leder og partner i selskapet.

Han viste en rekke eksempler på hvordan de arbeider med design og budskap for en lang rekke kjente selskaper, til inspirasjon for oss i grafisk bransje som arbeider i det samme markedet. Tank har mottatt en rekke priser for sine løsninger.

– For oss er god design et resultat av kunnskap, kreativitet og kompromissløst håndverk, og vi bærer med oss en entusiasme og overbevisning om at målrettet design gjør noe positivt i folks hverdag og for samfunnet som helhet, skriver Tank på sin hjemmeside Tank.no.

Håvard Grjotheim, arbeidende styreleder i Scanbook, ga forsamlingen det store perspektivet på verdenssituasjonen, og utfordringene for grafisk industri. Han sa at verden står overfor resesjon i 2023 med betydelige konsekvenser for flere virksomheter.

– Foreløpig går det bra, men vi må ta grep for å være forberedt på det som helt sikkert kommer, sa Grjotheim. Han var innom flere temaer, men er spesielt opptatt av arbeidet i europeisk grafisk industri for å finne en felles plattform og definisjon fra miljø og bærekraft innebærer for bransjen, sier Håvard Grjotheim.

– Vi må sette oss ned å se på FNs bærekraftsmål, og vi må kunne dokumentere våre CO2-utslipp. Rapportering er et krav og blir et enda strengere krav til alle virksomheter, sa han og fortale at Scanbook nå er klimanøytral.