Ålgård Offset med robot i ferdiggjøring

Aktuelt, Grafisk

Publisert

Ålgård Offset benytter roboter i produksjonen

Ålgård Offset benytter roboter i produksjonen. Foto: Ålgård Offset

Omstilling og effektivisering står på agendaen for grafiske bedrifter som skal komme styrket ut av pandemien. Ålgård Offset har lenge benyttet roboter i produksjonen.

Nå tar de i bruk robot også i ferdiggjøringen, for palletering av bunter. Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge.

- Vi tar i bruk helautomatisk palletering av bunter fra produksjonen på reisen mot å bli det mest lønnsomme, effektive og største grafiske senteret i Skandinavia. Tidligere ble operasjonen gjort manuelt. Robotcellen blir derfor helsebringende og positiv for våre ansatte, som får nye oppgaver internt.sier Gaute Jakobsen, driftssjef hos Ålgård Offset. 

Roboten kommer fra RobotNorge og er produsert av ABB. Prosjektet er resultatet av et lokalt samarbeid.

Trykkeriet hadde lenge vært på jakt etter en automatisk løsning for palleteringen, og den endelige ideen ble unnfanget under et oppdrag.

- Det hele startet i slutten av 2019 da vi trykket en jubileumsbok for ABB. Med roboter som en del av innholdet fikk vi en ide om å få til prosjektet lokalt, forklarer driftssjefen. - Vi tok kontakt med RobotNorge i nabobyen Klepp. Etter noen møter besluttet vi å gjennomføre prosjektet. Samarbeidet med RobotNorge har vært godt.  Vi har i samarbeid kommet frem til en robotcelleløsning som kan ha et internasjonalt potensial i trykkeribransjen.

Med produksjon av over 500 millioner magasiner og blader i året er Ålgård Offset i Rogaland Norges største trykkeri.

Ålgård Offset er Norges største leverandør av trykksaker. Bedriften produserer blader, magasiner, kataloger og DM til  inn og utland med produksjon i både Norge og Sverige. Totalt er det 110 ansatte med en omsetning på ca. 350 mill.

- Vi har et stort fokus på miljø og ser stadig etter løsninger som gjør oss bedre. Moderne utstyr og stor satsning på digitalisering, robotisering og automasjon, gjør oss attraktive i markedet  nasjonalt og internasjonalt, sier Gaute Jakobsen.

RobotNorge er landets ledende robotiseringsselskap og eneforhandler av ABB-roboter i Norge.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid