Norsk Industri

Innhold

Jens tok oldefar hjem

Aktuelt, Nyhet

Publisert

Jens Stoltenberg og Kristin Ødegård med maleri

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Kristin Ødegård i Norsk Industri med maleriet av Stoltenbergs oldefar Eivind Heiberg. Foto: Norsk Industri

Blant en del malerier som Norsk Industri har hatt lagret i lang tid fant vi et bilde av Eivind Heiberg, oldefar til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. I dag kunne han ta med oldefar hjem.

Jens Stoltenbergs oldefar på morssiden, Eivind Heiberg, var sentral i utviklingen av NSB i Norge og hadde vervet som styreleder i De Mekaniske Verksteders Forening i perioden 1906-12. På en kort ferietur til Norge kunne NATOs generalsekretær hente hjem et stort portrettmaleri av oldefaren hos Norsk Industri.

- En veldig overraskende og hyggelig gave. Jeg husker at min mor fortalte at hun som barn besøkte sin bestefar i hans store villa på Filipstad. Det blir nok ingen tur på ham til Brüssel, men jeg skal finne en fin plass til ham på kontoret mitt hjemme, sa en takknemlig Jens Stoltenberg.

Nærbilde av maleriet av Eivind Heiberg, Jens Stoltenbergs oldefar.

Bildet av Eivind Heiberg ble funnet i forbindelse med all kunsten som Norsk Industri har hatt lagret. Kristin Ødegård i Norsk Industri registrerte portrettet og googlet navnet. I en bisetning på Wikipedia ble det nevnt at Heiberg var oldefaren til Jens. Kristin kontaktet så Stoltenberg i NATOs hovedkvarter, og Jens ville absolutt ha sin oldefar hjem.

Eivind Heiberg (1870-1939) var med på å prege norsk samferdsel og norsk jernbane på et tidlig stadium. Etter noen år som tegner og avdelingsingeniør hos direktøren for Statsbanens maskinavdeling ble han i 1899 direktør for Skabo jernbanevognfabrikk som produserte passasjervogner og sporvogner. Fabrikken leverte også landets første norskbygde trolleybuss. I 1924 ble Heiberg generaldirektør for Norges Statsbaner. Det var i en tid hvor busser og lastebiler ble en alvorlig konkurrent til jernbanen, som i flere år slet med kontinuerlig inntektssvikt.

Oldefaren til Jens var også medlem av en rekke komiteer og kommisjoner, satt i Akers herredstyre og sunnhetskommisjonen. Han var en av initiativtakerne til De Mekaniske Verksteders Forening, en av forløperne til Norsk Industri.