Lønnsveksten i industrien samlet er foreløpig beregnet til 2¼ prosent. Årslønnsveksten i industrien samlet i NHO-området ble anslått til 1,7 prosent ved det utsatte hovedoppgjøret i 2020.
De store endringene i arbeidsmarkedet i 2020 har påvirket beregnet årslønn samlet og for grupper. Utvalget vil se nærmere på sammensetningseffekter i årslønnsveksten i den endelige rapporten i mars.
Relative timelønnskostnader mellom norsk industri og industrien hos handelspartnerne målt i felles valuta anslås å ha falt med 9,6 prosent i fjor. Den kostnadsmessige konkurranseevnen ble altså bedret som følge av en sterk svekkelse av kronen samt lavere timelønnskostnadsvekst i Norge enn anslått hos våre handelspartnere. Det er større usikkerhet enn vanlig om tallgrunnlaget for handelspartnerne.
– Den foreløpige TBU-rapporten etterlater mer spørsmål enn svar. Kronekursen svekket seg særlig i mars, april, mai i fjor og dette bidro til bedret konkurranseevne i fjor. Men allerede så langt i år er kronekursen nær fire prosent sterkere enn snittet for 2020, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.
– Jeg stiller også spørsmål ved påstanden om at andre land hadde lavere lønnsvekst enn oss i fjor. Og sammensettingseffekten ved at lavtlønte gikk ut av arbeidsmarkedet i fjor, har nok ført til mye støy i materialet. I sum er det derfor vrient å mene så mye om foreløpig TBU-rapport. Alt dette vil den endelige TBU-rapporten i mars kunne si mer om, sier Lier-Hansen.
> Les pressemeldingen fra TBU (regjeringen.no)